JPMorgan kaže da je Curve Finance stabilno, dok DeFi stagnira

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Kontaminacija iz nedavnog napada na Curve Finance na DeFi ekosistem izgleda da je bila suzbijena, prema JPMorganu.

Kontaminacija iz nedavnog napada na Curve Finance na decentralizovani finansijski (DeFi) ekosistem izgleda da je bila suzbijena, prema JPMorganu.

“Iako je pad cene CRV tokena izazvao određenu kontaminaciju na DeFi platformama koje koriste CRV kao kolateral, posledice su do sada bile suzbijene”, napisali su analitičari JPMorgana predvođeni Nikolao Panigirtzoglouom u izveštaju danas. “Međutim, ukupni DeFi ekosistem ostaje u stanju smanjenja ili zastoja.”

Curve Finance je doživeo napad u nedelju koji je srušio cenu njegovog CRV tokena i stavio u rizik više od 100 miliona dolara vredne zajmove osnivača Michaela Egorova. Egorov je uzeo više zajmova na različitim DeFi platformama, gde je koristio CRV kao kolateral i uglavnom primao stabilne kriptovalute. Likvidacija njegovih velikih zajmova mogla je izvršiti pritisak na druge DeFi protokole zbog uloge CRV-a kao trgovačkog para u različitim pool-ovima likvidnosti.

Napad na Curve Finance

Napad se dogodio na četiri glavna pool-a likvidnosti Curve Finance-a zbog ranjivosti u programskom jeziku Vyper, koji se široko koristi u DeFi aplikacijama. Od napada, Egorov je brzo prodao svoje CRV zalihe kako bi ojačao svoj položaj zajma i izbegao likvidaciju. Do sada je prodao ukupno 72 miliona CRV-a 15 institucijama/investitorima putem vanberzanskih transakcija po ceni od 0,4 dolara po tokenu i primio ukupno 28,8 miliona dolara da vrati dugove, prema analitičaru na lančanom bloku Lookonchain. Egorov trenutno još uvek ima 374,18 miliona CRV-a (220,4 miliona dolara) kao kolateral i 79 miliona dolara duga na pet DeFi platformi, prema Lookonchain-u.

Nekoliko velikih investitora, uključujući osnivača Trona Justina Suna, suosnivača Huobija Juna Dua, kripto trgovca DCFGod i suosnivača Mechanism Capitala Andrewa Kanga, su se koordinirali kako bi pokušali da spasu Curve Finance. “Ova koordinacija je ograničila efekat kontaminacije”, rekli su analitičari JPMorgana.

DeFi ekosistem ‘zastaje’

Govoreći o ukupnom DeFi ekosistemu, analitičari su rekli da je rast zastao tokom protekle godine zbog nekoliko izazova, uključujući kolaps Terra i FTX-a, regulativne restrikcije i neizvesnost u SAD-u, hakovanja i veće transakcione takse. “To je narušilo poverenje investitora i dovelo do odliva sredstava i napuštanja DeFi korisnika”, rekli su oni.

Ali neki delovi DeFi-a dobro se kotiraju, prema analitičarima. To su Tron ekosistem i Ethereum Layer 2 mreže, uključujući Arbitrium i Optimism, koje su sve zabeležile rast ukupne vrednosti zaključanih sredstava (TVL) tokom meseci.

“Rast njihovog TVL-a može se pripisati tome što nude brže i jeftinije transakcije korisnicima koji su inače suočeni sa gužvom u mreži i većim transakcionim troškovima u Ethereumu”, rekli su analitičari.

Pratite naše kripto vesti i pronađite nas na Telegramu.


Izvor: The Block