‘Razzlekhan’ i njen suprug priznali krivicu za pranje Bitfinex-ovog novca

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Tehnološki preduzetnik i reper Heder Morgan, poznata i kao ‘Razzlekhan’, i njen suprug Ilia Lihtenštajn, priznali su krivicu za optužbe za pranje novca pred saveznim sudom u četvrtak. Morgan je takođe priznala krivicu za optužbu za prevaru.
  • Američka policijska agencija je saopštila da je Lihtenštajn izvršio hakovanje trgovačke platforme Bitfinex.

Ilia Lihtenštajn i Heder Morgan, poznata po svom reper imenu “Razzlekhan”, priznali su krivicu za zaveru za pranje novca u vezi sa hakovanjem kripto trgovačke platforme Bitfinex 2016. godine.

Lihtenštajn, 35, priznao je krivicu za zaveru za pranje novca i suočava se sa kaznom od 20 godina zatvora. Morgan, 33, priznala je krivicu za jedno krivično delo zavere za pranje novca i jedno krivično delo zavere za prevare SAD-a, što može rezultirati kaznom do 10 godina zatvora, prema Ministarstvu pravde.

Lihtenštajn i Morgan su optuženi za pranje preko 4 milijarde dolara bitkoina, u vreme zaplene, u vezi sa hakovanjem Bitfinexa 2016. godine. Morgan, poznata po svom reper imenu “Razzlekhan“, je uhapšena zajedno sa Lihtenštajnom prošle godine i optužena za zaveru za pranje novca i zaveru za prevare SAD-a. Zanimljivo je da je pre hapšenja Morgan davala savete o tome kako zaštititi poslovanje od sajber kriminalaca i kako efikasnije izvršiti socijalno inženjering – termin za hakovanje – “putem kojeg možete ući u bilo šta.”

Prema Ministarstvu pravde, Lihtenštajn je koristio brojne alate za hakovanje kako bi dobio pristup Bitfinexovoj mreži, a zatim prebacio bitkoine na kripto novčanik pod njegovom kontrolom, iako nije priznao krivicu za optužbe povezane sa hakovanjem. Nakon hakovanja, Lihtenštajn je angažovao pomoć svoje supruge da opere ukradene fondove.

Slučajno, pojavljivanje para u sudu kako bi priznali krivicu je pomaknuto zbog mogućih logističkih problema povezanih sa pojavom bivšeg predsednika Donalda Trampa na sudu istog dana u Vašingtonu.

Slučaj neočekivano je uključivao tajne informacije, koje su morale biti predstavljene pod pečatom, rekao je sudija okružnog suda prošle godine. Taj sudija je potpisao zaštitnu naredbu, što ukazuje da slučaj uključuje informacije do kojih mogu pristupiti samo osobe sa sigurnosnom dozvolom.

Čitajte i ostale vesti koje se tiču sajber kriminala. Pronađite nas na Telegramu.


Izvor: The Block