Status Bitkoina ojačan smanjenjem kreditnog rejtinga SAD-a

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Prema analitičaru, nedavna makroekonomska dinamika stavlja naglasak na novčani kvalitet bitkoina.

Nedavno sniženje kreditnog rejtinga SAD-a privlači pažnju investitora na kvalitet bitkoina kao novčane alternative dolaru, izjavio je analitičar.

Agencija za rejtinge Fitch je u utorak snizila dugoročne rejtinge SAD-a, navodeći očekivano pogoršanje fiskalne situacije u naredne tri godine i “visoko i rastuće” opterećenje javnog duga.

“Videli smo da je kripto porastao nakon što je Fitch snizio kreditni rejting SAD-a sa AAA na AA+”, rekao je Gordon Grant, šef prodaje i trgovine u Genesisu, za The Block, dodajući da nedavna makroekonomska dinamika stavlja naglasak na novčani kvalitet bitkoina.

“Sa povećanim zaduživanjem američkog Trezora, većim troškovima kamata i rastućim potrebama za finansiranjem, počinje se ceniti potreba za ovom novčanom alternativom (bitkoinom)”, rekao je on.

Najveća digitalna imovina prema tržišnoj kapitalizaciji porasla je skoro 1% na 29.281 dolara u 13:00 časova u četvrtak, prema CoinGecku.

Potez Larija Finka ka bitkoinu

Grant je istakao značaj izjave Larija Finka u julu u vezi sa aktuelnim makroekonomskim faktorima i bitkoinom.

“Činjenica da Lari Fink ovo izjavljuje, zajedno sa kreditnom sposobnošću američkog suverena koja je sada otvoreno predmet rasprave, stvara narativ koji implicira određenu cenu bitkoina. Ovo je nešto o čemu aktivno razgovaramo sa našim klijentima”, dodao je šef trgovine u Genesisu.

Nekoliko velikih institucija, među kojima su BlackRock, Fidelity, WisdomTree i Valkyrie, u poslednjim mesecima podnele su zahteve za spot bitkoin ETF kod SEC-a, što Grant vidi kao pozitivan znak.

“Ljudi prepoznaju da BlackRock ima gotovo 100% uspešnost u ETF-ovima, to nam nešto govori. Uverenje Larija Finka u spot bitkoin ETF takođe je dalo ljudima poverenje, ovo nije samo pucanje u prazno”, dodao je on.

Pratite naš blog i pronađite nas na Telegramu.


Izvor: The Block