Kako poboljšati kripto gejming?

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Framework Ventures je prošle godine najavio da će uložiti oko 200 miliona dolara u kripto gejming.
  • Video igre koje pružaju ne samo zabavu, već i bezbolno uključivanje, vrednost tokena i višestruke platforme verovatno će biti projekti koji će na kraju uspeti.

Od početka prošle godine, kada je Framework Ventures izjavio da je “namenio” oko 200 miliona dolara za blockchain gejming, finansiranje kripto omogućenih video igara doživelo je usporavanje. Ali sve se to može brzo promeniti ako programeri mogu da otključaju potencijal tokena i postanu multi-platforme, prema rečima suosnivača i partnera firme Michaela Andersona.

Kada je upitan da objasni šta blockchain gejming prostoru treba da uradi kako bi preokrenuo situaciju, Anderson je ponovio sličan refren: napraviti igre koje su “zaista zabavne za igranje”.

“Većina kripto igara koje su danas dostupne nisu igre u koje bi ljudi uložili sate bez finansijskog podsticaja”, rekao je Anderson za The Block. “To je veliki problem ako prostor želi da privuče nove korisnike.”

Iako je zabava važnija od zarade kada je u pitanju ubedjivanje igrača da igraju blockchain-powered igre, to ne znači da kripto komponenta ne može biti vredna. Anderson je predložio da će se sa nekim uzbudljivim naslovima koji će uskoro biti dostupni, igre koje se ističu verovatno “uzeti stranicu iz DeFi” i “oslanjati se na modele tokena koji akumuliraju vrednost generisanu od strane njihovih ekosistema”.

Olakšavanje podešavanja novčanika

Ako igrači steknu digitalna sredstva koja imaju vrednost, poželeće da ih čuvaju na sigurnom mestu, a to bi trebalo da bude olakšano, rekao je Anderson, dodajući da je svedočio nekim eksperimentima koji ukazuju na to da se programeri igara približavaju pojednostavljivanju procesa registracije igrača.

“Imperativ je za gejming prostor da prevaziđe … teškoću pretvaranja običnih korisnika u web3 korisnike, a da ih ne opterećuje teškim podešavanjem novčanika”, rekao je. “Već vidimo da neke igre eksperimentišu sa prethodno finansiranim novčanicima ili privremenim plaćanjem ili subvencionisanjem gasa u ime korisnika i uvereni smo da će se rešenje naći u konačnici.”

Iako Anderson nije pomenuo nijedan konkretan naslov koji je do sada dobro prošao, ukazao je na napore gejming kompanija da stvore multi-platforme.

“Jedan od dominantnih trendova koje vidimo je koncept studija koji stvaraju ekosisteme i univerzume u kojima ”žive” različite igre koje se razlikuju po platformi na kojoj se nalaze, igranju i čak težini”, rekao je. “Sa ovim modelom, web3 gejming studiji mogu napraviti prodor u mobilne i mainstream gejming publike.”

Apple i Google prodor

Napori da se web3 igre distribuiraju na iOS i Android mobilnim uređajima su nedavno dobili na zamahu jer su Apple i Google ublažili svoja ograničenja u vezi sa blockchain-powered igrama. To su bili “moćni signali za budućnost mobilnog gejminga u ovom prostoru”, prema Andersonu.

Framework je u aprilu prošle godine objavio da je prikupio 400 miliona dolara za svoj treći kripto fond, čime je ukupna vrednost imovine firme porasla na 1,4 milijarde dolara. Tada je rekao da će oko polovine nove runde, oko 200 miliona dolara, uložiti u gejming. Ova investiciona firma je uložila u gejming projekte poput InfiniGods i Dynasty Studios.

U poređenju sa 2022. godinom, web3 investicije su ove godine značajno opale, smanjivši se za 80% u prvom kvartalu, prema K33 Research.


Izvor: The Block