Kako se smanjuje uzbuđenje oko digitalnog juana, Kina mora pronaći nove institucionalne primjene

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Hajp oko kineskog CBDC-a se čini da je usporio u poređenju sa početkom prošle godine, kada je vlada nameravala da istakne tehnologiju pred Zimske olimpijske igre.
  • Poslovno-poslovna i institucionalna usvajanja mogu pružiti podsticaj za širu upotrebu i eksperimentisanje sa e-CNY u pilot regijama širom Kine, kažu stručnjaci.

Ranije prošle godine, kineski e-CNY je bio u centru pažnje, sa centralnim bankama, think tankovima, novinarima i politčarima širom sveta koji su pažljivo pratili implikacije digitalnih juana.

Narodna banka Kine (PBOC), centralna banka, intenzivno je testirala e-CNY i pustila u rad pilot aplikaciju u januaru 2022. Diskusije i vesti o onome što se smatra najnaprednijim CBDC-om na svetu dostigle su vrhunac kada je zemlja pokazala svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu narednog meseca. Do kraja godine, podaci PBOC-a su pokazali da je vrednost CBDC-a u opticaju dostigla 13,61 milijardu juana (2 milijarde dolara).

Ipak, hajp oko toga je uglavnom nestao.

Richard Turrin, konsultant za fintech sa sedištem u Šangaju, kaže da ima manje vesti o e-CNY-u u poređenju sa pre dve godine jer PBOC sada radi “težak ili prljav posao”, koji je “fundamentalno manje zanimljiv” od lansiranja pilot projekata.

“Potrebno je mnogo više da se izgradi ova sveprisutna nacionalna digitalna valuta nego što je potrebno da se lansira kriptovaluta, koju uključite preko noći, jer morate da se uverite da prvi put i svaki put radi za svakog korisnika”, dodao je Turrin.

Suočavanje sa novim izazovima

Youwei Yang, glavni ekonomista Bit Mininga, slaže se da je hajp oko e-CNY-a splasnuo “u poređenju sa početnim lansiranjem pilot programa jer se suočava sa nekim izazovima”.

Ključni izazovi u testiranju e-CNY-a uključuju brige o privatnosti, korisničke navike i interoperabilnost sa postojećim sistemima plaćanja kao što su Ant Group-ov Alipay i Tencent-ov WeChat Pay, dodao je Yang. “Rešavanje ovih izazova je ključno za proširenje slučajeva upotrebe, izgradnju poverenja i širenje usvajanja e-CNY-a u budućnosti.”

Od početka pilota digitalnog juana krajem 2019. godine, PBOC je proširio svoj digitalni juan na najmanje 26 lokacija u 17 provincijskih gradova i regija, uključujući Peking, Šangaj, Šenžen i Sužou, izvestili su državni mediji Xinhua u aprilu.

Iako je hajp oko e-CNY-a možda splasnuo, Matteo Giovannini, viši finansijski menadžer u Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), naj