Kraken API: Primat performansi

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Kraken stavlja značajan naglasak na instrumentiranje koda kako bi pratila i razumela performanse našeg sistema pod teškim, realnim uslovima. Takođe koristimo takmičarsko merenje performansi kako bismo potvrdili kako se Kraken API kotira tokom vremena.

Brzina i Latencija

Merimo brzinu trgovanja u obliku latencije. Latencija je vreme kašnjenja u oba smera i definišemo je kao vreme između slanja zahteva za trgovanje (npr. dodavanje naloga) od strane klijentskih sistema i potvrde od strane berze.

Za razliku od tradicionalnih berzi, kripto platforme su generalno manje geografski koncentrisane i ne nude punu ko-lokaciju. U mnogim slučajevima, one su potpuno bazirane na oblaku.

Klijenti osetljivi na latenciju će implementirati kod tamo gde je najfizički bliže platformi. Stoga, fer poređenje uključuje merenje latencije iz regiona koji je najrelevantniji za tu određenu platformu.

Latencija će se takođe razlikovati između zahteva za trgovanje, čak i na trajnoj vezi između jednog klijenta i berze. To je zbog razlika i varijabilnosti u trgovanju putem interneta, kao i načina na koji berza obrađuje opterećenje.

Ovde možete videti najbolju putanju P25 latencije Krakena (25% svih zahteva za trgovanje imalo je latenciju na ili ispod prikazanih milisekundi) u odnosu na neke od naših najboljih konkurenata u različitim regionima, normalizovano za lokaciju, tokom merenja bazne linije u martu.

Naša bazna latencija u oba smera od oko 2,5 ms predstavlja poboljšanje od 97% u odnosu na Q1 2021.

Stabilnost

Kao što je već pomenuto, performanse u stvarnom svetu pod teškim opterećenjem su jednako važne, ako ne i važnije, od performansi u najboljem slučaju i apsolutnih vrednosti latencije.

Poboljšanje troškova izvršenja, smanjenje klizanja i upravljanje tržišnim rizikom zavisi od minimiziranja varijabilnosti latencije između svakog zahteva za trgovanje. To variranje nazivamo fluktuacija, i merimo razliku između različitih percentilnih vrednosti latencije za isti vremenski okvir uzorkovanja.

Merenjem fluktuacije sa P25 i P95 latencijama, hvatamo značajan opseg performansi i posmatrano ponašanje tokom vremena. Na primer, merili smo kako se naša fluktuacija upoređuje sa najboljim konkurentima tokom nedelje od 5. do 12. novembra 2022. godine, kada je volatilnost tržišta bila izražena zbog raspleta FTX-a.

Naša trgovačka infrastruktura se izuzetno dobro pokazala, uprkos dramatično povećanoj volatilnosti i opterećenju. Naša fluktuacija nikada nije premašila 30 ms. Ostale berze su usporile na nekoliko stotina milisekundi, ili zahtevi su se potpuno prekidali, kako je prikazano vertikalnim šiljcima.

Protok

Protok odražava broj uspešnih zahteva za trgovanje (dodavanje naloga, otkazivanje naloga, izmena naloga, itd.) koje berza obrađuje u određenom vremenskom periodu.

Slično kao i latencija, protok razmatramo ili u teorijskim ili u posmatranim terminima.

Posmatrani protok je relevantniji jer odražava mnoge međusobno povezane faktore, uključujući ograničenja brzine. Postavljamo ova ograničenja kako bismo sprečili DDoS napade i održavali saobraćaj udobno unutar teorijskih granica.

Ovde smo prikazali više od 4 puta poboljšanje našeg maksimalno posmatranog protoka (Q1 2021. u odnosu na Q1 2023). Već je povećan sa 250k zahteva/min na preko 1mm, ostaje značajan prostor između ove vrednosti i našeg dramatično poboljšanog teorijskog maksimalnog protoka.

Kontaktirajte nas da saznate više o tome kako Kraken API može raditi za vas.

 

Ovaj post je naručen od strane Krakena i ne predstavlja preporuku ili odobrenje od strane The Block-a. Ovaj post je samo informativnog karaktera i ne treba se oslanjati na njega kao osnovu za investicije, poreske, pravne ili druge savete. Trebali biste sprovesti sopstveno istraživanje i konsultovati nezavisne savetnike i pravnike o pitanjima koja se razmatraju u ovom postu. Prošle performanse bilo koje imovine nisu pokazatelj budućih rezultata.