Republikanci u Domu predstavljaju dugo očekivano preuređenje američkog kripto tržišta.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Prema odredbama preko 200-straničnog zakona, SEC i CFTC bi bili obavezni da napišu pravila specifična za digitalne imovine za platforme za trgovanje i berze.

Stariji republikanci u Domu su zvanično predstavili zakon koji bi promenio način funkcionisanja kripto tržišta u SAD-u, uključujući obavezu regulatora tržišta da izdaju pravila koja definišu “blokčejn” i “digitalnu imovinu” u okviru postojećih finansijskih zakona i stvaraju nova pravila za berze digitalne imovine.

Prema odredbama preko 200-straničnog zakona, nazvanog “Zakon o finansijskoj inovaciji i tehnologiji za 21. vek”, Securities and Exchange Commission i Commodity Futures Trading Commission bi bili obavezni da napišu pravila specifična za digitalne imovine za platforme za trgovanje i berze. Regulatori bi bili sprečeni da donose pravila o tome kako pojedinci mogu posedovati digitalnu imovinu.

Projekti digitalne imovine bi bili izuzeti od uobičajene registracije za ponude hartija od vrednosti, do određene granice. Izdavaoci bi mogli ponuditi do 75 miliona dolara vrednosti tokena u periodu od 12 meseci, ali sa ograničenjima prodaje neakreditovanim investitorima, kategoriji kojoj većina kupaca pripada. Izdavaoci tokena bi i dalje morali da podnose informacije SEC-u, uključujući godišnje i polugodišnje izveštaje o projektu, sve dok ili dok regulatori ne sertifikuju da je decentralizovan do te mere da token pređe u status robe.

Zahtevi za izdavaoce tokena

Izdavaoci bi morali da ograniče kupovinu na pet odsto ili manje od godišnjeg prihoda ili neto vrednosti pojedinca, u zavisnosti od toga šta je veće. Bez obzira na prihod, da bi se primenilo izuzeće, izdavaoc ne bi mogao da proda više od 10 odsto svojih tokena jednom kupcu, a transakcija ne bi mogla da uključuje druge digitalne imovine ili tradicionalne dugove ili kapital.

Zakon takođe sadrži jezik koji eksplicitno zabranjuje mešanje imovine klijenata, optužbu koja je iznesena protiv FTX-a i drugih velikih kripto firmi, kao i druge zahteve za zaštitu sredstava i imovine klijenata.

Izdavaoci tokena bi morali biti organizovani u SAD-u, morali bi imati poslovni plan i ne biti podložni bilo kakvom nalogu za sprovođenje SEC-a u pet godina pre nego što ponude token pod izuzetkom.

Hartije od vrednosti digitalne imovine bi se mogle trgovati na alternativnim trgovačkim sistemima pod nadzorom SEC-a. Digitalne robe bi se trgovale na berzama digitalnih roba pod nadzorom CFTC-a.

Postavljanje temelja za sledeću nedelju

“Ovo je prelomni trenutak za položaj Amerike kao globalnog lidera u inovacijama i usvajanju tehnologije. Digitalna imovina ne samo da može revolucionisati naš finansijski sistem, već i njena osnovna blokčejn tehnologija obećava kao građevinski blokovi za sledeću generaciju interneta”, rekao je predsednik Odbora za finansijske usluge Doma, Patrick McHenry, R-N.C., u saopštenju koje je najavilo zakon.

“Današnje predstavljanje Zakona o finansijskoj inovaciji i tehnologiji za 21. vek predstavlja značajan korak napred u naporima Odbora za poljoprivredu i finansijske usluge da uspostavi neophodan regulatorni okvir koji štiti potrošače i investitore i podstiče američko vođstvo u prostoru digitalne imovine”, rekao je predsednik Odbora za poljoprivredu, Glenn ‘G.T.’ Thompson, R-Pa., koji je naveden kao glavni autor zakona, u saopštenju.

Zakon dolazi u vreme neuobičajeno spornog regulatornog okruženja između industrije i regulatora tržišta. Pored skoro 150 sprovedenih postupaka sprovođenja od strane SEC-a u vezi sa digitalnom imovinom, Coinbase je tužio SEC zbog odgovora na peticiju za pravila specifična za kripto, dok SEC ima svoju tužbu protiv trgovačke platforme zbog optužbi za listiranje neregistrovanih hartija od vrednosti, između ostalih delova poslovanja američkog kripto giganta.

Odbori za finansijske usluge i poljoprivredu planiraju da raspravljaju i glasaju o napredovanju zakona u punom Domu predstavnika sledeće nedelje. Odbor za finansijske usluge će održati sastanak o zakonu, kao i o sveobuhvatnom okviru za stabilne kovance u SAD-u, u sredu, dok se očekuje da će Odbor za poljoprivredu održati raspravu o svom delu zakona o tržištima u četvrtak.

Nije jasno da li će zakon dobiti dovoljnu podršku demokrata da postane zakon, budući da demokrate kontrolišu Senat i Belu kuću. Rep. Maxine Waters, najviša demokratkinja u Odboru za finansijske usluge, se suzdržala odgovora kada ju je The Block upitao u utorak da li članovi njene stranke mogu podržati zakonodavstvo.

Republikanci u Domu kažu da još uvek nisu dobili saradnju od SEC-a koju su se nadali, što je znak da bi bilo teško dobiti dovoljnu podršku demokrata da zakon o tržištu postane zakon.