Krakenova Crypto Facilities imenuje veterana hedge fonda za izvršnog direktora

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Crypto Facilities, podružnica Krakena, imenovala je veterana hedge fonda i bivšeg izvršnog direktora Krakena Marka Jenningsa za svog novog izvršnog direktora.

  • Ova britanska platforma za izvedene finansijske instrumente, koja je ostala neprimećena, ima za cilj da poveća svoju vidljivost i proširi svoje ponude institucijama u narednim mesecima.

Kraken udvostručuje svoje ponude institucionalnih izvedenica sa imenovanjem veterana hedge fonda Marka Jenningsa za izvršnog direktora Crypto Facilities, svoje britanske platforme za trgovanje izvedenicama kriptoimovine za institucije.

Kripto berza je 2019. godine preuzela Crypto Facilities za devetocifren iznos. Ova platforma za izvedene finansijske instrumente, koja je regulisana od strane Financial Conduct Authority (FCA), ostala je neprimećena. Jennings pokušava da promeni tu situaciju na svojoj novoj poziciji.

“Ono na čemu ćemo se više fokusirati je da smo sposobnost koju Kraken ima, a to je da pruži institucionalnim klijentima trgovačke platforme za izvedenice”, rekao je Jennings.

Jennings je započeo svoju karijeru u uslugama hedge fonda u Citi i Credit Suisse, a radio je kao izvršni direktor i finansijski direktor za kvantitativni hedge fond True Arrow Capital Management. U januaru 2022. godine pridružio se Krakenu kao operativni lider za Evropu.

“Prilika u Crypto Facilities me vraća mojim institucionalnim korenima i onome što sam radio ranije”, rekao je Jennings.

Izvedenice za institucije

Crypto Facilities pruža regulisan pristup berzanskim ugovorima o kriptoimovini globalnoj klijentskoj bazi, pri čemu većina klijenata dolazi iz Velike Britanije i Evrope. Platforma je 2020. godine dobila licencu Multilateral Trading Facility (MTF) od FCA, što znači da može da pruža usluge institucionalnim klijentima koji su obavezni da trguju na licenciranim platformama. Takođe, platforma je dobila MLR licencu, što znači da je registrovana kao poslovni subjekt za kriptoimovinu i da se pridržava propisa o sprečavanju pranja novca u zemlji.

Trenutno klijenti mogu trgovati berzanskim ugovorima za pet različitih kriptovaluta, uključujući bitcoin, ether i ripple, koji je nedavno klasifikovan kao nevrednosni papir kada se prodaje na sekundarnim tržištima prema odluci sudije iz Njujorka.

“Uvek smo bili veoma jasni u vezi sa tim kako biramo imovinu i bili smo sigurni da je XRP trebalo da se nađe tu gde jeste”, rekao je Jennings.

Odluka o tome koje tokene uvrstiti kao izvedenice zasniva se na dubini i likvidnosti koju se može ponuditi klijentima, dodao je.

“Mislim da ćemo verovatno dodati nove tokene u narednih šest do devet do 12 meseci, kada primetimo razvoj interesa”, rekao je Jennings, dodajući da je početni izbor imovine bio uspešan.

Deo porodice

Iz regulatornih razloga, Kraken i Crypto Facilities održavaju odvojene brendove i posluju kao odvojene entitete, ali Jennings očekuje da će Crypto Facilities u budućnosti postati poznatiji kao deo Kraken porodice.

Ova promocija dolazi u trenutku kada institucionalno usvajanje kriptoimovine raste, uz katalizatore kao što su zahtev BlackRock-a za ETF i odluka o Ripple-u. Sada postoji dovoljno istorijskih podataka za testiranje strategija, što čini priliku za institucije konkretnijom, rekao je Jennings.

“Čekali smo da institucije dođu za sto, a to je malo usporeno sa FTX-om krajem prošle godine”, rekao je Jennings. “Ali vidimo da je to nastavilo da raste; primetili smo da su većina klijenata koje vidimo sada više tradicionalni nego što su bili pre dve ili tri godine.”

Kripto centar

Crypto Facilities nije jedina kompanija koja prepoznaje ovaj zamah. Mnoge britanske novajlije poput Archax-a i Zodia Markets takođe ciljaju na institucionalno tržište, dok kripto berze poput Coinbase-a i Gemini-ja sve više se fokusiraju na izvedenice.

“Mislim da kompanije poput Zodia i Archax-a, koje takođe dolaze za sto, samo pokazuju koliko je veliko interesovanje za ovo na tržištu”, rekao je Jennings.

To je takođe znak da je Velika Britanija postala kripto centar. Nedavno je usvojen Zakon o finansijskim uslugama i tržištima koji uključuje odredbe o kriptoimovini. Jenningsova misija je da poveća prisustvo Crypto Facilities-a u zemlji.

“Radije bih da mi ljudi kažu da smo dovoljno čuli o vama nego da ne znaju ko je Crypto Facilities”, rekao je Jennings. “Mislim da jednostavno treba da bude vidljivije jer mislim da je to zaista jedinstvena ponuda.”