Trgovac koji je izgubio preko 90% neto vrednosti na FTX-u prikuplja 450.000 dolara za novi fond.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ексклузивно

Брза преглед

  • Трговац базиран у Белгији, Каспер Ванделоок, покренуо је фонд базиран у Луксембургу, фокусиран на трговање ликвидним токенима.
  • Ванделоок се опоравља након што је изгубио преко 90% свог имовине на колабираној берзи FTX.

Каспер Ванделоок, 23-годишњи квантитативни трговац базиран у Белгији, сакупио је 450.000 долара за свој нови фонд Musca Capital док покушава да се опорави од губитка већег дела своје имовине на колабираној крипто-берзи FTX. 

Фонд базиран у Луксембургу подржан је једним од оснивача NFT пројекта Hashmask, иако Ванделоок није желео да наведе који, као и још две непознате особе.

Ванделоок, познат у крипто-круговима делом због своје трговачке способности, али и због свог папагаја по имену Кико, изјавио је да је у последње две године градио своје трговинске системе. Са средствима планира да ради на неким аутоматизованим стратегијама, пре свега дирекционалним. Почеће са трговањем ликвидних токена на централизованим берзама.

Искоришћавање пропуста на тржишту

У последњих неколико година, Ванделоок је имао успеха са неколико кључних трговина. Једна од њих била је са крипто-берзом BitMEX, где је успео да постави такозване “stink bids” и “stink asks” у временима када је њен трговински систем претерано оптерећен и заустављао се на неколико секунди. То му је омогућило да профитира од изненадних скокова у ценама крипта-валута када је берза надокнађивала живе цене.

Други успех био је за време колапса у марту 2019. године, када је Биткоин пао на 3.000 долара. Тада је профитирао од великог разлика између цене своп контракта на BitMEX-у и индексне цене.

Ипак, након што је изградио значајну имовину, Ванделоок је направио грешку чувајући је на FTX-у, берзи у коју је имао поверења и са којом је имао личне везе. Када је берза колабирала у новембру 2022. године, преко 90% његових средстава било је замрзнуто тамо. Само стечајни поступци ће омогућити повраћај било каквих средстава.

“Није сјајно то што сам изгубио сва своја средства на FTX-у, али то је лекција коју сам научио”, рекао је Ванделоок за The Block, напомињући да планира да у будућности тражи упозоравајуће знакове на берзама и буде пажљивији са чувањем својих средстава. “Мој приступ прорачунавању контрагентских ризика централизованих берзи се драстично променио.”