Veliki investitori u kriptovalute bivaju pljačkani u svojim domovima, kaže kanadska policija.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Kanadske vlasti izveštavaju o nekoliko slučajeva pljačke usmerene ka velikim investitorima u kriptovalute.
  • Policija upozorava investitore da budu oprezni i preduzmu neophodne mere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Kanadska policija je izdala javno upozorenje nakon što se čini da se pojavljuje trend pljački u stilu upada u domove u zemlji usmerenih ka velikim investitorima u kriptovalute.

“Izgleda da osumnjičeni znaju da su žrtve snažno investirane u kriptovalute, znaju gde žive i pljačkaju ih u njihovim domovima”, rekla je Džil Long, policijski narednik Službe za istraživanje Delta policije, u saopštenju objavljenom u sredu od strane Delta policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP). U protekloj godini prijavljeno je nekoliko incidenata u Delty i Richmondu, gde su žrtve držale “velike količine” kriptovaluta, rekli su policijski organi, ne otkrivajući konkretne detalje.

U jednom slučaju je izvršen hapšenje i preporučuju se optužbe. Što se tiče modusa operandi osumnjičenih, u svakom slučaju ulaze u domove žrtava predstavljajući se kao dostavljači ili osobe od autoriteta. Jednom kada su unutra, oduzimaju ključne informacije koje omogućavaju pristup računima žrtava u kriptovalutama, rekla je policija.

Zatražili su od investitora u kriptovalute da ostanu budni i preduzmu neophodne mere opreza kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Kanada je jedna od popularnih zemalja za rast usvajanja kriptovaluta. Zemlja se rangirala na 22. mesto u Globalnom indeksu usvajanja kriptovaluta prema Chainalysis-u u 2022. godini, što je napredak u odnosu na 26. poziciju u 2021. godini i 24. poziciju u 2020. godini.

Regulatorni pristup Kanade prema industriji kriptovaluta, međutim, bio je strog, što je dovelo do zatvaranja nekoliko berzi poput Binance i Bybit u zemlji u poslednjim mesecima. Kanada je u februaru uvela nove smernice koje nalažu kripto kompanijama da zatraže odobrenje od Kanadskih regulatora hartija od vrednosti, izlažući ih rigoroznim proverama.