Suosnivač Chainlinka želi da dovede trilione dolara u kriptovalute iz banaka.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ексклузивно

Брза реакција

  • Сооснивач Chainlink-а, Сергеј Назаров, има смелу визију да ће банке изградити своје блокчејнове и можда прихватити ново лансирани CCIP протокол за повезивање.
  • Очекује се да ово може донети велику вредност у крипто простору.

Chainlink је лансирао свој протокол за међусобну операбилност блокчејна пре неколико дана, са надом да ће олакшати пренос новца између блокчејнова.

Али сооснивач Chainlink-а има много шире амбиције од само повезивања јавних блокчејнова. Сергеј Назаров предвиђа да ће банке и финансијске институције изградити своје блокчејнове – вероватно контролисане или дозвољене на неки начин – и да ће у неком тренутку регулаторно окружење омогућити повезивање са јавним блокчејновима као што је Етереум.

И ако је ова теза тачна, тврди он, то би могло донети огромну вредност крипту.

„Имате овај јавни блокчејн и интернет уговора пре свега дефинисан ДеФијем, и имате свет банка-блокчејна, који ће, по мом мишљењу, пре свега бити дефинисан токенима реалних светских активa. Следећи степен ће бити преклапање ова два света“, рекао је Назаров за The Block у интервјуу на ЕтЦЦ. „И када се то деси, изван ефикасности и добитака за сваку од ових група, онда ћете видети индустрију блокчејна као целину, мислим, врло, врло брзо расти за трилионе долара.“

Недавно лансирани протокол служи као техничка инфраструктура за пренос токена са једног блокчејна на други. Користи мрежу Chainlink, која има историју обезбеђивања пустих података блокчејновима, обично из реалних података, као што су информације о ценама. Међутим, у контексту CCIP-а, мрежа омогућава размену информација између блокчејнова, управљајући кретањем активa на безбедан начин. Иако је мрежа тренутно оперативна на главној мрежи, она се налази у фази раног приступа и тестира се у сарадњи са крипто пројектима, укључујући Synthetix и Aave.

Инфраструктура је такође већ испробана у традиционалном банкарском систему пре свог скорашњег лансирања. Swift, глобална мрежа за поруке између банака, и преко десет финансијских институција, истражују CCIP за упутство о преносу токена између јавних и приватних блокчејнова преко постојеће инфраструктуре Swift порука.

„Продајем банкама блокчејн ствари већ око шест, седам година. И историјски образац је био да када дође до пада цена крипта, банке губе интерес. Али овог пута је први пут након четири циклуса које сам проживео да се то није десило. И мислим да је разлог што се то није десило јер њихови клијенти желе блокчејн ствари“, рекао је Назаров.

Зашто ће банкама бити потребни њихови блокчејнови?

На основу рада Chainlink-а са Swift-ом и банкама, Назаров је објаснио зашто мисли да ће банке изградити своје блокчејнове.

Назаров тврди да постоје три стадијума прихватања банака. Први стадијум се фокусира на чување и подразумева само чување крипто активa (подржано потражњом клијената) на њиховим изворним блокчејновима. Други стадијум обухвата токенизацију реалних светских активa, на сличан начин као стварање деривативних активa, што поставља питање: на који блокчејн ће бити смештени ови активи? Назаров тврди да је ово тренутак када банке препознају потребу да установе своје блокчејнове како би имале потпуну контролу над својим токенизованим реалним светским активима.

Упућујући на банке које су основале своје одељења за дигиталне активе, Назаров је приметио: „И сва та одељења дошла су до закључка да морамо имати свој ланац апликација зато што зашто бих плаћао таксе неком другом, неком другом ланцу? Једноставно ћу имати свој ланац.“ Тврди да је то тренутак када банке схватају да треба да направе своје блокчејнове како би имале потпуну контролу над својим токенизованим р