Manta Network developer p0x labs prikuplja 25 miliona dolara, pokreće Layer 2 za ZK aplikacije.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • p0x labs je obezbedio 25 miliona dolara u Seriji A finansiranja koje predvode Polychain Capital i Qiming Venture Partners, čime je njegova vrednost dostigla 500 miliona dolara.
  • Manta Network je takođe pokrenula testnu mrežu za svoj Layer 2, Manta Pacific, koji se fokusira na skaliranje mreže za aplikacije zasnovane na nultom znanju.

Tim za razvoj iza Manta Network, p0x labs, je prikupio 25 miliona dolara u Seriji A finansiranja. Rundu je predvodio Polychain Capital i Qiming Venture Partners, čime je projekat vrednovan na 500 miliona dolara.

Uz finansiranje, Manta Network je pokrenula testnu mrežu za svoje Layer 2 rešenje, Manta Pacific, sa ciljem razvoja aplikacija zasnovanih na nultom znanju (ZK) unutar svog modularnog ZK ekosistema, prema saopštenju.

Sredstva će biti alocirana za proširenje Manta Pacific i Manta Atlantic, njihovog ZK Layer 1 blockchaina za usklađenu on-chain privatnost, saopštio je tim.

“Radujemo se što vidimo da se Manta širi u Ethereum ekosistem, i udvostručili smo našu investiciju u ovoj Seriji A rundi”, dodao je investitor Polychain Capital Luke Pearson.

Manta tvrdi da je Manta Pacific prvi Ethereum Virtual Machine-native modularni izvršni sloj posebno dizajniran za ZK usvajanje – pružajući funkcionalnost plug-and-play za developere.

Tim je dodao da Manta Pacific koristi Celestia-ov sloj dostupnosti podataka za poboljšanu sigurnost i smanjenje naknada. Takođe koristi modifikovanu verziju Optimism-ovog OP Stack-a od strane Caldera za skalabilnost.

“Manta Network-ove ZK rešenja, Celestia-ov modularni sloj dostupnosti podataka i Optimism-ov OP Stack su pojedinačno stekli značajnu popularnost u našim sferama”, rekao je Kenny Li, glavni saradnik Manta Network-a. “Kombinovanjem ova tri elementa, stvaramo najbolji ekosistem za developere i korisnike kada je reč o ZK slučajevima upotrebe. To će biti ključno za povećanje usvajanja ZK proizvoda od strane korisnika.”

Iskorišćavanje ZK tehnologije

ZK tehnologija se široko smatra jednim od najperspektivnijih rešenja za skalabilnost i privatnost Ethereum-a, pri čemu je suosnivač Ethereum-a Vitalik Buterin ranije predvideo da će ZK-Rollups verovatno postati glavno Layer 2 rešenje za mrežu.

“Manta Pacific će iskoristiti performanse modularnog ekosistema, istovremeno omogućavajući sve veći pristup ZK. Radujemo se rastu usvajanja ZK tehnologije, donoseći veći protok i privatnost ekosistemu”, dodao je Pearson.

Manta takođe tvrdi da, iako postoji povećano poverenje investitora i aktivnost developera u kripto industriji, “mnje postojeće inicijative ostaju izolovane od krajnjih korisnika, koji na kraju pokreću aktivnost na blockchain-u.”

“Prvi put smo videli stvarni potencijal za ZK da privuče veliki broj korisnika kroz primenjene slučajeve upotrebe”, rekao je Yi Tang, partner u Qiming Venture Partners. “Radujemo se proširenju tog usvajanja i na web2, i pomoći Manta Network-u da uđe na azijsko tržište.”

Testna mreža Manta Pacific trenutno nudi ZK aplikacije, uključujući on-chain igru zkHoldEm, verifikacioni protokol za verifikaciju legitimacija zkMe i protokol za verifikaciju podataka zkPass.

Manta tvrdi da je njihov Manta Wallet instaliran preko 200.000 puta i da njihov kombinovani projektni ekosistem doseže više od 1,5 miliona korisnika.