Nethermind i EigenLayer udružuju snage kako bi razvili mogućnosti restakinga na Ethereumu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Nethermind se udružio sa EigenLayerom kako bi kombinovali svoju Ethereum infrastrukturu i mogućnosti restakinga.
  • Partnerstvo ima za cilj da podstakne inovacije u vezi restakinga na Ethereumu i drugim lancima, uz održavanje sigurnosti.

Razvojni tim za blockchain alate i infrastrukturu Nethermind objavio je partnerstvo sa EigenLayerom, platformom za restaking koja koristi sigurnost Ethereum-a. 

Saradnja ima za cilj da podstakne inovacije u vezi dozvoljenog inoviranja u blockchain ekosistemu kombinovanjem njihove respektivne Ethereum infrastrukture i mogućnosti restakinga, prema saopštenju.

“Kroz stratešku saradnju sa EigenLayerom, Nethermind će pomoći u dizajniranju i istraživanju mogućnosti izgradnje sa restakingom na Ethereumu i drugim lancima,” izjavio je Tomasz Stańczak, izvršni direktor Nethermind-a. “Tim Nethermind-a, uvek brinući o održivosti i sigurnosti Ethereum protokola, uzbuđen je zbog prilike da obezbedi usklađenost sigurnosti, cenzure i otpornosti na napade lanaca i kreativnosti prilikom uvođenja restakinga u Ethereum ekosistem.”

Partnerstvo je već dalo rezultate sa Nethermind-ovim restaking kontrolnom tablom za korisnike i pomaže u uspostavljanju specifikacija za operatore čvorova unutar EigenLayer-a.

“Vizija EigenLayer-a je da osnaži protokole i programere sa sposobnošću da pozajme sigurnosna obećanja Ethereum-a,” dodao je Sreeram Kannan, osnivač EigenLayer razvojnog tima EigenLabs. “Kroz naše partnerstvo sa Nethermind-om, uvereni smo u ostvarenje ove vizije i pokretanje neviđene inovacije u blockchain prostoru.”

Buduće inicijative uključuju učešće Nethermind-a u zajednici za upravljanje multisig za osnovni protokol EigenLayer-a, pomažući u distribuciji procesa donošenja odluka i podsticanju više decentralizovanog ekosistema.

Prednosti i rizici restakinga

EigenLayer omogućava korisnicima da iskoriste sigurnost Ethereum-a i restake svoje već stakirane ether ili Ethereum likvidne staking tokene (LST) – poput Lido-ovog stETH, Rocket Pool-ovog rETH i Coinbase-ovog cbETH – na drugim protokolima. Restaking omogućava vlasnicima da dodatno povećaju svoje stakirane resurse za dodatni prinos, iako uz dodatni rizik.

EigenLayer je prošlog meseca počeo sa radom na Ethereum-u sa početnim ograničenjem depozita od 17 miliona LST. Projekat je prethodno prikupio 64,5 miliona dolara, uključujući Seriju A finansiranja od 50 miliona dolara u martu, podržanu od strane Blockchain Capital-a, Coinbase Ventures-a i Polychain Capital-a.

Međutim, restaking je takođe izazvao kritike od strane suosnivača Ethereum-a Vitalika Buterina i drugih u ekosistemu, pri čemu je Buterin primetio da iako se restaking može koristiti u svrhe sa niskim rizikom, takođe može ugroziti sigurnost glavne mreže u određenim situacijama.

“Treba pažljivo postupati kada projekti na nivou aplikacije pokušavaju proširiti ‘opseg’ blockchain konsenzusa izvan validacije osnovnih pravila Ethereum protokola,” izjavio je Buterin u blog postu u maju.

Swapnil Raj, vođa napora u vezi EigenLayer-a u Nethermind-u, održaće prezentaciju o EigenLayer čvorovima na Ethereum Community Conference (EthCC) u Parizu sutra.