Solana Labs lansira Solang kompajler radi poboljšanja kompatibilnosti sa Ethereumom.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Solana Labs je predstavila novi kompajler, Solang.
  • Solang pomaže Ethereum Virtual Machine (EVM) programerima da pređu na Solana ekosistem.

Solana Labs je predstavila Solang, novi kompajler dizajniran da olakša prelazak Ethereum Virtual Machine (EVM) programera na Solana ekosistem.

Uz lansiranje Solanga, programeri koji su upoznati sa Solidity-jem, primarnim jezikom za programiranje pametnih ugovora na Ethereumu, sada imaju alat koji im omogućava da istražuju i pišu aplikacije na Solana mreži.

Ovo predstavljanje dolazi samo dan nakon što je Neon EVM objavio sličan alat, ističući kontinuirane napore za poboljšanje kompatibilnosti između Solane i postojećih Ethereum razvojnih pristupa.

Među funkcijama koje Solang nudi su kompatibilnost sa Ethereum Solidity verzijom 0.8 i integracija Solana SPL tokena sa Solidity-jem. Osim toga, omogućava EVM okvirima na Solani pristup osnovnim funkcijama mreže.

Tradicionalno, razvoj na Solani se fokusirao na korišćenje jezika poput Rust-a ili C-a za pisanje pametnih ugovora. Međutim, tim je naglasio da se razvoj kreće ka većoj dostupnosti putem Solidity-ja i EVM-a.

“Solana Labs sa zadovoljstvom objavljuje da sada možete graditi na Solani sa Solidity-jem koristeći Solang, novi kompajler koji pomaže da se prevaziđe jaz između EVM programera i Solana ekosistema”, navodi se u saopštenju.