Republikanci žele ‘produktivno angažovanje’ od Genslera u vezi sa zakonima o kriptovalutama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Stariji republikanski predstavnici u Domu predstavnika, French Hill i Dusty Johnson, žele da Komisija za hartije od vrednosti i berze pruži “produktivno angažovanje” u vezi sa zakonodavnim naporima za stvaranje novih pravila specifičnih za digitalne imovine u SAD.
  • Zakonodavni predlozi koji će biti razmatrani na nivou odbora i glasanja u Domu sledeće nedelje trenutno uključuju odredbu koja usmerava SEC i regulatora za robne berze da stvore jasan put za prelazak imovine sa statusa hartije od vrednosti na status robe.

Stariji republikanci u odborima Predstavničkog doma SAD koji pripremaju zakonodavne predloge za stvaranje sveobuhvatnih okvira za digitalne imovine pritisnuli su predsednika Komisije za hartije od vrednosti i berze, Garija Genslera, da sarađuje sa Kongresom u vezi sa zakonodavstvom.

“Zakonodavstvo bi mnogo više doprinelo sprečavanju budućih kolapsa firmi za digitalne imovine nego mere sprovođenja”, rekli su predstavnici French Hill iz Arkanzasa i Dusty Johnson iz Južne Dakote, predsednici pododbora za finansijske usluge i poljoprivredu u Odborima za finansijske usluge i poljoprivredu Doma, redom. “Zakonski okvir bi uspostavio proces za firme da se pridruže regulatornom okviru i poštuju zaštitu potrošača, umesto da se oslanjaju na mere sprovođenja kako bi kaznile lošeg aktera nakon što je šteta već naneta.”

Dvojica republikanaca su preuzela jezik iz izveštaja o politici digitalnih imovina iz oktobra 2022. godine koji su izdali stariji regulatori, a koji je identifikovao tri oblasti u kojima bi zakonodavstvo moglo da pomogne u zatvaranju “regulatornih praznina” sa “jasnim pravilima puta”.

Dom želi “produktivno angažovanje” od Genslera

Iako nije zakonodavac, Gensler ima značajnu poziciju koja može uticati na to kako se zakonodavni predlozi kreću napred, s obzirom na to da se mnogi kongresni demokrati oslanjaju na stav SEC-a o tim zakonima. Predsednik Odbora za bankarstvo Senata, Šerod Braun iz Ohaja, rekao je The Blocku ranije ove godine da on i njegovo osoblje često komuniciraju sa predsednikom SEC-a o digitalnim imovinama. Svaki napor za stvaranje novih zakona za sektor verovatno bi završio kod Odbora za bankarstvo u nekom trenutku.

Odbor za finansijske usluge Doma trenutno je zakazao raspravu i glasanje sledeće nedelje o sveobuhvatnim regulatornim zakonima za stabilne kriptovalute i digitalne valute koje predstavljaju zakonodavstvo sa najvećom šansom za stvaranje pravila specifičnih za digitalne imovine od nastanka bitkoina, sa posebnom podrškom obe strane za zakon o stabilnim kriptovalutama. Odbor za poljoprivredu Doma, koji deli nadležnost nad zakonom o strukturi tržišta jer nadgleda Komisiju za trgovanje robnim berzama, takođe se očekuje da sledeće nedelje označi svoj deo tog zakona.

U pismu Gensleru, Hill i Johnson su izrazili zabrinutost zbog nedavnih predloga pravila SEC-a u vezi sa digitalnim imovinama, kao i zbog nekih mera sprovođenja komisije protiv industrije. Oni su primetili da se velike mere sprovođenja čini da se dešavaju u vreme održavanja javnih saslušanja u Domu posvećenih digitalnim imovinama.

Sam Bankman-Fried je uhapšen i istovremeno optužen krivično i građanski od strane Ministarstva pravde i SEC-a veče pre nego što je trebalo da se pojavi pred Odborom za finansijske usluge Doma kako bi svedočio o kolapsu FTX-a u decembru prošle godine, a mere sprovođenja protiv Binance-a i Coinbase-a su objavljene neposredno pre zakonodavnih saslušanja o zakonima o digitalnim imovinama koji se razmatraju.

“Ovaj pristup ne dovodi do usklađenosti i zaštite potrošača, već stvara dalju konfuziju, kao što je pokazala nedavna presuda”, napisali su republikanci, aludirajući na prošlonedeljnu podeljenu odluku saveznog suda o tome da li prodaja XRP-a krši zakone o hartijama od vrednosti. “Ova zabrinutost se pogoršava određenim akcijama Komisije, koje se čini da su vremenski usklađene sa povezanim kongresnim aktivnostima, što izgleda da je izračunato za maksimalnu publicitet i politički uticaj.”

Dvojica republikanaca su zaključila pismo tako što su od Genslera zatražili “produktivno angažovanje” sa komisijom u vezi sa donošenjem novih zakona za regulisanje digitalnih imovina.