Starknet otkriva okvir ‘appchains’, ciljajući višelancani ekosistem

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Ethereum Layer 2 Starknet je predstavio “appchains”, okvir koji olakšava stvaranje više aplikacijskih specifičnih blockchainova unutar svog ekosistema.
  • Razvojni programeri mogu koristiti Starknet Stack, domaći alat za razvoj ekosistema, kako bi izgradili ove appchains.

Ethereum Layer 2 Starknet je najavio lansiranje “appchains”, okvira koji omogućava programerima da stvore nekoliko aplikacijskih specifičnih blockchainova unutar svog ekosistema. 

Ovaj korak je u skladu sa širom evolucijom Layer 2 ekosistema, gde su projekti poput Optimism, Polygon, zkSync i Arbitrum već postavili temelje za slične modularne mreže. Starknet je najnoviji dodatak ovoj liniji.

Razvojni programeri mogu kreirati appchains koristeći Starknet Stack, domaći alat za razvoj ekosistema. Ovi lanci će koristiti STARK dokaze za poboljšanu sigurnost. Središnji deo ovog stacka je Cairo, programski jezik koji je razvila StarkWare ekipa, a koji deli sličnosti sa Rust-om.

U blog postu, tim je sugerisao da programeri mogu imati koristi od poboljšane performanse koristeći Starknet appchains. Ova tvrdnja je podržana nedavnim v0.12.0 nadogradnjom na glavnoj mreži, koja je navodno poboljšala performanse mreže.

Prilagođavanje za Starknet programere

Značajan aspekt appchains-a je njihova sposobnost da podrže funkcionalnosti koje još nisu prisutne na glavnoj mreži Starkneta. To uključuje funkcionalnosti poput prilagođene logike tržišta naknada, mehanizama konsenzusa i drugih. Takva fleksibilnost programerima može omogućiti mogućnost prilagođavanja konfiguracija i funkcionalnosti njihove aplikacije, dodao je tim.

“Starknet Appchains su prilagođeno okruženje u kojem aplikacije mogu prilagoditi instancu Starkneta kako bi postigle bolju kontrolu nad specifikacijama, niže troškove, veću skalabilnost i opcionalnu privatnost”, napisao je tim.

Tim je istakao da postoji rastući interes za aplikacijski specifične blockchainove prilagođene zadovoljavanju prilagođenih zahteva. “Potreba za appchains-ima je bila očigledna već nekoliko godina i sada dobija obnovljenu pažnju”, primetio je tim.