Multichain izdaje hitno upozorenje zbog odliva imovine u iznosu od 126 miliona dolara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Multichain je upozorio korisnike da se suzdrže od korišćenja njegovih usluga nakon što je sa platforme otišlo 126 miliona dolara.
  • Sredstva su premeštena na različite novčanike sa njegovih mostova na Fantomu i Dogechainu.

Nakon alarmantnog odliva sredstava iz Multichaina, platforma za prelazak preko lanaca Multichain je upozorila svoje korisnike da se suzdrže od korišćenja njegovih usluga. Odliv je uključivao značajan broj kripto sredstava koja su premeštena na različite novčanike trećih strana sa Multichainovih mostova na Fantomu i Dogechainu.

U tvitu sa svog zvaničnog naloga, Multichain je izjavio: “Multichain usluga je trenutno zaustavljena, i sve transakcije preko mostova će ostati zaglavljene na izvornim lancima. Nema potvrđenog vremena za nastavak. Molimo vas da se trenutno suzdržite od korišćenja Multichain mostova.”

Ova nagla prekid usluge dolazi nakon uznemirujućeg incidenta u kojem je 126 miliona dolara vrednih sredstava misteriozno premešteno sa mosta na nepoznate novčanike, kako je izvestila bezbednosna firma PeckShield. Ova sredstva su uglavnom povučena sa Fantoma, sa manjom količinom povučenom sa Dogechaina.

Loki Zeng, analitičar na lancu i bivši istraživač u Huobi Ventures, je sugerisao da odliv sredstava može ukazivati na to da napadač može imati pristup delovima privatnih ključeva koji kontrolišu Multichainov novčanik za višestrane računske operacije. Ovo je zasnovano na činjenici da je proces prenosa sredstava trajao duže vreme i uključivao test prenos od 2 dolara u stabilnim kovanicama pre značajnog odliva sredstava.

Takođe, svrha svake vrste kripto sredstava preuzetih sa Multichaina je premeštena na odvojene novčanike, pri čemu nije primećena nikakva naknadna aktivnost na tim novčanicima. Prema Zengu, ova situacija može ukazivati na mogućnost uključenosti etičkog hakera. U kontekstu kripto bezbednosti, beli šešir je etički stručnjak koji koristi svoje veštine da bi spasao sredstva umesto da ih zloupotrebljava u zlonamerne svrhe. Međutim, ova interpretacija ostaje neosnovana pretpostavka u ovom trenutku.

Fantom Fondacija odgovara

Dok kripto zajednica nagađa o prirodi ove bezbednosne propasti, Fantom Fondacija je izdala saopštenje za vlasnike Fantom tokena. “Da ne bude zabune, FTM nikada nije izdat ili upravljan od strane Multichaina, tako da wFTM, FTM ERC-20 i FTM na Opera [EVM mreži] nisu pogođeni,” izjavila je Fondacija stated. Ova izjava implicira da će kriza uglavnom uticati samo na omotana sredstva koja olakšava Multichainov mostarski servis, a ne direktno povezana sa Fantom timom.

Trenutna kriza Multichaina sledi događaj u maju 2023. godine kada su korisnici izvestili o nenormalnim kašnjenjima u dolasku Multichain prekograničnih sredstava. Osim toga, u julu 2021. godine, pre preimenovanja iz AnySwap u Multichain, protokol je doživeo napad, što je dovelo do gubitka od preko 7,9 miliona dolara u sredstvima.

Napomena: Multichain most još uvek nadgleda preko 1,2 milijarde dolara u sredstvima koja su izdata putem njegove prekogranične platforme na različitim mrežama.