Mutiny lansira “normie-spremnu” Lightning novčanik koji izbegava Apple i Google prodavnice aplikacija.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Mutiny Wallet, prvi samostalni Lightning novčanik koji radi na webu, ušao je u javnu beta fazu.
  • Novčanik pomaže korisnicima da kontrolišu svoja sredstva bez oslanjanja na preuzimanje aplikacija iz Apple ili Google prodavnice.

Mutiny Wallet, samostalni Lightning novčanik koji radi na webu, dostigao je javnu beta fazu, pomažući korisnicima da kontrolišu svoja sredstva bez oslanjanja na preuzimanje aplikacija iz Apple ili Google prodavnice.

Strogi zahtevi prodavnica aplikacija znače da mnogi Bitcoin novčanici gube funkcionalnosti poput davanja napojnica korisnicima ili plaćanja digitalnog sadržaja, rekao je Mutiny u blogu postu juče, tvrdeći da čini Bitcoin dostupnijim za 5 milijardi globalnih internet korisnika koji imaju pristup web pregledaču.

Nostr bazirana decentralizovana alternativa za Twitter Damus je jedan takav primer, pri čemu je Apple upozorio da će ukloniti aplikaciju iz svoje prodavnice ukoliko ne ukloni funkcionalnost davanja napojnica putem Lightning-a prošlog meseca. Apple je takođe odbio najnoviju verziju Bitcoin novčanika sa omogućenim Lightning-om Zeus, jer je omogućavao “prenos virtuelne valute, ali nije podnet odgovarajućom berzom ili priznatom finansijskom institucijom”.

Mutiny Wallet je rekao da je iskoristio projekat Lightning Development Kit iz Block-a Džeka Dorseja, koji programerima omogućava prilagođenu kontrolu nad svakim aspektom Lightning steka, uključujući mogućnost kompajliranja za web.

Da bi pojednostavio upravljanje likvidnošću korisnicima, novčanik firma je takođe partnerirala sa Lightning infrastrukturnim projektom Voltage kako bi pomogla korisnicima da primaju plaćanja bez brige o otvaranju kanala ili upravljanju likvidnošću. Ovo znači da korisnici mogu primiti svoje prvo Lightning plaćanje samo nekoliko sekundi nakon pokretanja aplikacije.

Lightning mreža funkcioniše kao mreža dvosmernih plaćanja na vrhu Bitcoin blockchain-a, dizajnirana da omogući brza i ekonomična mikroplaćanja. Ona nudi rešenje za sporije brzine transakcija i veće naknade povezane sa Bitcoin glavnom mrežom, omogućavajući korisnicima da direktno obavljaju transakcije bez trenutnog poravnanja na glavnom blockchain-u.

Ujedinjeni saldi

Iako je Mutiny rekao da su ujedinjeni saldi krajnji cilj novčanika – apstrahovanje razlike između korisničkih Bitcoin saldi na lancu i Lightning mreži – novčanik trenutno razdvaja sredstva zaključana u Lightning kanalima od onih dostupnih za potrošnju na lancu. Tim je primetio da je napravio ovu kompromisnu odluku kako bi korisnicima pružio veću kontrolu nad svojim sredstvima, ali da će kada splicing postane šire dostupan, to pomoći u rešavanju složenosti ujedinjenih saldi.

Tehnologija splicing omogućava korisnicima da dodaju ili uklone sredstva na jednom kanalu, eliminišući potrebu za više kanala po korisniku. Bitcoin samostalni Lightning novčanik Phoenix je lansirao svoj novčanik treće generacije ranije ove nedelje, uvodeći tehnologiju splicing-a.

Mutiny Wallet obezbeđuje sredstva na lancu koristeći seed frazu i nudi enkriptovano i udaljeno skladištenje za obnavljanje podataka vezanih za Lightning korisnike u slučaju brisanja podataka pregledača ili migracije uređaja. U budućnosti, Mutiny planira da omogući korišćenje istog novčanika na više uređaja istovremeno, ali je upozorio: “Molimo vas da za sada ostanete na jednom uređaju, inače će se dogoditi loše stvari”.

Nostr konekcije za društveno davanje napojnica

Nostr-ov otvoreni protokol omogućava decentralizovane i cenzure-otporne društvene medije. Mutiny Wallet takođe uključuje Nostr Wallet Connect, što korisnicima omogućava da direktno zatraže plaćanja iz svog novčanika, olakšavajući društveno davanje napojnica na Nostr klijentima poput Damus-a i Amethyst-a i omogućavajući daljnje decentralizovane integracije plaćanja poput pretplata. Iako trenutno plaćanja zahtevaju ručno odobrenje, Mutiny Wallet planira da uvede automatska plaćanja u budućnosti.

Mutiny Wallet je priznao da beta faza može još uvek imati neke greške i ograničenja, upozoravajući na oprez prilikom učitavanja velikih iznosa sredstava u novčanik tokom ove rane faze. Međutim, tim Mutiny Wallet-a je rekao da pozdravlja povratne informacije od zajednice i posvećen je uklanjanju preostalih grešaka i brzom isporučivanju novih funkcionalnosti, sa ciljem stvaranja novčanika koji je “spreman za normale” i koji privlači kako entuzijaste za Bitcoin, tako i nove korisnike.

U aprilu je Mutiny Wallet objavio da je prikupio 300.000 dolara tokom pre-seed finansiranja.