Nakon inicijative Joea Bidena o univerzalnom internetu, provajder World Mobile koji koristi blockchain tehnologiju obezbeđuje proširenje na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • World Mobile očekuje da će ove godine implementirati jeftin pristup internetu zasnovan na blockchain tehnologiji u Kaliforniji, Novom Meksiku, Nevadi i Juti. 

Decentralizovani pružalac interneta, World Mobile, saopštio je da je dobio odobrenje da svoju “pristupačnu” uslugu donese u delove Sjedinjenih Američkih Država.

Koristeći blockchain tehnologiju, u kombinaciji sa “vazdušnom i zemaljskom infrastrukturom”, kompanija tvrdi da može obezbediti pristup internetu po znatno nižoj ceni u odnosu na tradicionalne provajdere. World Mobile je saopštio da će prvo lansirati svoju uslugu u SAD-u u Kaliforniji, Novom Meksiku, Nevadi i Juti.

“Signaliziramo našu nameru da revolucionizujemo pejzaž povezanosti u Sjedinjenim Američkim Državama”, izjavio je izvršni direktor World Mobile-a, Micky Watkins.

Potez World Mobile-a dolazi nakon infrastrukturnog zakona američkog predsednika Joea Bidena iz 2021. godine, koji uključuje 42 milijarde dolara za postizanje univerzalnog širokopojasnog interneta do 2030. godine. Kompanija je saopštila da je obezbedila 20MHz “licenciranog spektra” i očekuje da će implementirati svoju uslugu u SAD-u kasnije ove godine.

Kompanija je pokrenuta u Tanzaniji i sprovela je terenska testiranja u Keniji, Nigeriji i Mozambiku, navodi se u saopštenju.

Na svom veb sajtu, World Mobile navodi da je “za razliku od tradicionalnih mobilnih mreža” zasnovan na blockchain tehnologiji i ekonomiji deljenja, te da korisnici u “nepovezanim regionima mogu koristiti pristupačne čvorove” na njegovoj mreži kako bi pomogli u pružanju pristupa internetu onima koji ga trenutno nemaju.