SEC podnosi tužbu protiv Celsiusa i bivšeg izvršnog direktora Alex Mashinskog.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • SEC je tužio Alex Mashinsky i Celsius.

Komisija za hartije od vrednosti i berze podnela je tužbu protiv bankrotiranog kripto zajmodavca Celsius i njegovog bivšeg izvršnog direktora Alex Mashinsky-a pred saveznim sudom, prema sudskim dokumentima.

Paralelno sa podnošenjem tužbe SEC-a u Južnom okrugu Njujorka, Mashinsky je takođe optužen za krivično delo. Regulatori SEC-a, Komisija za trgovanje robama i Federalna trgovinska komisija, takođe su podneli građanske tužbe protiv Celsisusa i Mashinsky-a. 

SEC je optužio Celsius i Mashinsky-a da su prikupili milijarde dolara putem prevare i neregistrovane prodaje “kripto vrednosnih papira”, ponavljajući laži investitorima o finansijskom stanju Celsius-a i manipulaciji cenom CEL-a, matične tokena kompanije.

Istražitelji Komisije za trgovanje robama nedavno su zaključili da su Celsius i Mashinsky prekršili američke zakone pre nego što je firma propala.

Celsius, koji je bio jedan od najpoznatijih kripto kolapsa, podneo je zahtev za bankrot pre otprilike godinu dana jer je dugovao milijarde dolara investitorima. U jednom trenutku, kripto zajmodavac je držao 30 milijardi dolara imovine. Izveštaj o bankrotstvu koji je naložio sudski ispitivač je otkrio da je Celsius uložio rizične investicione opklade sa sredstvima klijenata.

Navodno govoriti jedno, raditi drugo

Ponavljajući optužbe iz izveštaja ispitivača, SEC optužuje Celsius da je tajno kupovao CEL kako bi povećao vrednost tokena i ponavljao poslovne prakse koje je Mashinsky javno tvrdio da ne radi, uključujući klađenje protiv bitkoina i davanje velikih nenaplativih zajmova drugim kompanijama. 

Prema SEC-u, Mashinsky je tvitovao u septembru 2020. godine da “Celsius ne trguje ili ne zauzima dugoročne ili kratkoročne pozicije sa klijentskim kovanicama.” Ali agencija tvrdi da je kompanija 2019. godine uložila opkladu protiv bitkoina koristeći sredstva Celsius klijenata. Ta opklada je kompaniji donela gubitak od 15 miliona dolara, što je SEC rekao da je dovelo kompaniju u nestabilnu finansijsku situaciju sve do prikupljanja kapitala od 20 miliona dolara u avgustu 2020. godine, neposredno pre Mashinsky-jeve izjave da kompanija ne koristi sredstva klijenata za obavljanje trgovinskih transakcija. 

Građanska tužba SEC-a dokumentuje više puta da javne izjave Mashinsky-a nisu bile u skladu sa poslovnim praksama Celsius-a. To uključuje navodno pozajmljivanje milijardi drugim kompanijama bez ikakvog obezbeđenja, uprkos ponovljenim tvrdnjama da Celsius to ne radi. Do 2022. godine, godine propasti, kompanija je imala preko 1 milijardu dolara nenaplativih zajmova prema drugim institucijama, a prema internim dokumentima Celsius-a, Mashinsky je više puta upozoren od strane zaposlenih da je davao netačne izjave o poslovanju i finansijskom stanju kompanije, uključujući nenaplative zajmove. 

“[N]e nudimo nenaplative zajmove”, citira SEC Mashinsky-a u intervjuu za CNBC u aprilu 2022. godine. Prema tvrdnjama agencije, kompanija je te godine imala skoro 2 milijarde dolara nenaplativih zajmova koje su joj dugovali drugi institucije.