Oko 9.800 bitkoina sa Silk Road-a počinje da se kreće u nepotvrđenim transakcijama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Sredstva povezana sa Silk Road tržištem i u posedu američke vlade su počela da se kreću.

Oko 9.800 bitkoina povezanih sa Silk Road se kreće, prema dve nepotvrđene transakcije. To bi bio najveći transfer sredstava povezanih sa sada zatvorenim mračnim tržištem u mesecima.

Od ukupnog iznosa, 8.200 bitkoina se prenosi na nove novčanike. Preostali deo se šalje na novčanike za promenu, i postoji rasprava da li se to računa kao zvanično kretanje jer se ova sredstva mogu poslati nazad na svoje originalne novčanike pod novim adresama.

U prvoj transakciji, 0,01 BTC se šalje na novčanik 361yog, dok 506 BTC ide na adresu za promenu. Ova sredstva potiču iz dva novčanika, pretežno iz ovog.

U drugoj transakciji, 8.200 BTC se šalje na isti novčanik 361yog, dok 1.118 BTC ide na drugu adresu za promenu. Sredstva potiču iz ovog novčanika.

Vizualizacija druge transakcije. Slika: Mempool.space.

Obe transakcije koriste funkciju zamene po naknadi. Ovo se obično koristi za zamenu ranije transakcije sa onom koja pokazuje veću naknadu. To je dizajnirano da omogući korisnicima bitkoina da ubrzaju svoje transakcije tokom vremena gužvi.

Silk Road bitkoini

Američka vlada je zaplenila preko 50.000 bitkoina u novembru 2022. godine od Jamesa Zhonga, koji je priznao krivicu za prevaru putem žice zbog hakovanja iste količine bitkoina sa Silk Road-a 2012. godine. Zhong je osuđen u aprilu.

Pravni dokumenti, kao i oni koji se odnose na osnivača Silk Road-a Rossa Ulbrichta, sadrže detalje povezane sa bitkoin novčanicima, omogućavajući analitičkim firmama za blokčein praćenje ovih adresa.

U junu je bilo kretanja sredstava donekle povezanih sa Silk Road novčanicima, ali se raspravljalo da li su sredstva kontrolisana od strane američke vlade. Novčanik u pitanju je bio jedan skok udaljen od novčanika navedenih u pravnim dokumentima vezanim za slučaj, a kretanje sredstava takođe je koristilo opciju zamene po naknadi u sličnom obrascu.

U martu je američka vlada prodala 9.861 bitkoin i izjavila da planira da proda preostale bitkoine u još četiri grupe tokom godine. Vlada ima oko 41.490 bitkoina preostalih od sredstava koja je zaplenila u slučaju Zhong.

Američka vlada izgleda da je prodavala svoje bitkoine na Coinbase-u, berzi koju SEC tvrdi da je neregistrovana berza hartija od vrednosti.