Predsednik Odbora za finansijske usluge odbacuje kritike banaka na račun zakona o stabilnim kovanicama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Ексклузивно

Брза реакција

  • Председник комитета за финансијске услуге приватно се противио критицизму закона о стабилним монетама који је помогао да се напише од стране трговинских група које представљају већину банкa у земљи. 
  • Макхенри је тврдио да ће издавачи стабилних монета бити подложни сличним регулативама као банке, чак и ако добију одобрење државе по условима закона, и да банке могу имати користи од других одредби у законодавству. 

Председник комитета за финансијске услуге Патрик Макхенри се противио критицизму банкaра у вези са законодавством о стабилним монетама који је помогао да се напише у писму утицајној Америчкој банкарској асоцијацији прошле недеље. 

Америчка банкарска асоцијација је организовала два писма прошле недеље у противништву деловима оквира стабилних монета, за које се очекује да ће бити разматрана на комитету Макхенрија у четвртак. The Block је добио копију одговора на критицизам овог републиканца из Северне Каролине. Представник Макхенрија није одмах одговорио на захтев за коментар. 

‘Разочаравајући’ критицизам банака

Макхенри је назвао критицизам Америчке банкарске асоцијације у вези са процесом одобравања од стране државе за издаваче стабилних монета “разочаравајућим, јер фундаментално погрешно представља текст законодавства.” 

“Ви и ваши чланови сте се јако укључили и комитет је одговорио, укључујући вашу најважнију приоритету – уклањање приступа главним рачунима Федералне резерве”, наставио је Макхенри, мислећи на тип рачуна које приватне финансијске институције могу имати код централне банке. Додао је да ће издавачи стабилних монета бити подложни истим надзорним и применским стандардима као банке, кредитне удружења и троструки. 

У писмима која су прошле недеље послата председнику комитета, Америчка банкарска асоцијација, асоцијације банкaра појединих држава и још две националне трговинске асоцијације критиковале су делове закона о стабилним монетама, који је Макхенри преговарао са својим демократским колегом представником Максин Вотерс, Д-Калифорнија, и администрацијом Бајдена. Укључивање демократа из конгреса и администрације неопходно је за реалне шансе да закон буде прихваћен. 

Тврди да банке могу имати користи од закона

Макхенри је закључио своје писмо Америчкој банкарској асоцијацији тврдећи да трговинско удружење није поменуло начине на које би закон о стабилним монетама могао користити својим члановима. 

“Коначно, ваше писмо је немо о политикама које ће бити корисне финансијским институцијама које су укључене у закон”, написао је председник комитета за финансијске услуге, наглашавајући да закон о стабилним монетама поништава упутства Комисије за хартије од вредности и берзе у вези са чувањем дигиталних средстава и појашњава да банке могу токенизовати депозите ако желе. “Банке треба да имају могућност да поштено конкуришу у блокчејн екосистему”, додао је, пре него што је наставио да жели да настави разговор са Америчком банкарском асоцијацијом о закону. 

Очекује се да ће закон о стабилним монетама бити разматран на комитету којим председава Макхенри сутра. Он и његово особље настављају преговоре са демократама у последњем тренутку да би постигли бипартизански консензус о закону и да би му дали довољно момента да постане закон. Републиканци су намерно спарирали закон о стабилним монетама са сродним, али одвојеним напором да се промени начин на који се поступа са криптовалутама у оквиру финансијског закона САД. Та републиканска иницијатива мање је заинтересовала демократе, иако су бар три демократа из комитета за финансијске услуге изјавила у среду да планирају да подрже законодавство о тржишту.