Programer zaključao 9.000 dolara etera na 100 godina

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Duhovita razmena na 4chan-u je pokazala da je jedan programer slučajno zaključao pet ethera (9.000 dolara) na 100 godina – što je rezultiralo rastom cene njihovog testnog tokena.
  • Komentatori sumnjaju da je cela stvar bila namerna taktika za privlačenje pažnje.

Programer koji je testirao svoj prvi testni token na forumu 4chan slučajno je zaključao pet ethera (trenutno vrednih oko 9.000 dolara) na 100 godina, misleći da koristi test sredstva na Ethereum testnoj mreži, prema njihovim porukama.

Kako se ova čudna priča proširila kripto prostorom, vrednost testnog tokena je skočila na tržišnu kapitalizaciju od 6 miliona dolara, pre nego što je pala za 70%.

Kritičari, međutim, tvrde da cela stvar deluje sumnjivo.

“To je 4chan. Verovatno je cela stvar lažna,” rekao je jedan komentator na Twitteru.

Testiranje na 4chan-u

Sve je počelo kada je programer kreirao post u kojem je tražio pomoć u kreiranju svog prvog testnog ERC-20 tokena i njegovom zaključavanju. Nakon ovog posta, kreirao je token nazvan test (TEST) na Ethereum glavnoj mreži.

Jedan korisnik sa 4chana je odgovorio na ovu tačku, predlažući upotrebu UNCX Network-a, protokola za zaključavanje likvidnosti tokena.

Nakon predloga, programer je dodao pet ethera i 1 milijardu testnih tokena kao likvidnost na decentralizovanom berzanskom protokolu Uniswap, dobivajući zauzvrat 70.700 tokena likvidnosti ili LP tokena. Ovi LP tokeni mogu se zameniti za osnovnu likvidnost.

Zatim je programer zaključao ove LP tokene koristeći protokol UNCX Network. Postavio je period zaključavanja do 31. decembra 2123. Kao rezultat toga, tokenima se ne može pritupiti pre tog datuma i stoga se ne mogu koristiti za povraćaj originalnih ethera i testnih tokena zaključanih u likvidnosti na Uniswap-u.

Nakon obavljenih transakcija – sudeći po vremenskim oznakama na blockchain transakcijama i na 4chan-u – programer je odgovorio da će “dobiti uncx”. Tri minuta nakon ovog odgovora, programer je potvrdio da je to učinio (bez ikakvih novih radnji), pre nego što je pitao kako otključati tokene. Pojasnio je da je zaključao ether na 100 godina, tvrdeći da je to na Ethereum testnoj mreži sa linkom do tokena.

To je navelo drugog korisnika da odgovori: “To nije testna mreža” – što znači da je programer zaključao prave fondove na deset godina.

Token je poleteo

Nakon ovog angažmana, snimci razgovora su se proširili na Twitteru. Neki korisnici su tvrdili da zaključavanje znači da programer neće rug-ovati projekat – što se često dešava i nedavno sa Bald tokenom na Base – i da je to dobar znak. Drugi su iskoristili momenat za pravljenje mimova.

Kao odgovor na ovo, vrednost testnog tokena je skočila. Podaci sa GeckoTerminala pokazuju da je imao početni rast pre nego što je dostigao cenu od 0,006 dolara, sa tržišnom kapitalizacijom od 6 miliona dolara. Njegova cena se od tada smanjila, pala je na samo 0,0014 dolara sa tržišnom kapitalizacijom od 1,5 miliona dolara.

Postoji široko rasprostranjena sumnja da je cela stvar bila namerna. Više komentatora na Twitteru je sugerisalo da je sve to namerna taktika za privlačenje pažnje. Čak su i na samom postu na 4chan-u, dve osobe izjavile da je to “proizvedeni shill od kripto ličnosti, baš kao i $bald”.

Drugi su zamolili Twitter da ih podseti na ovo – za 100 godina.


Izvor: The Block