Republikanci traže od Ministarstva pravde i SEC-a da istraže Prometheum.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Republikanski zakonodavci, predvođeni senatorom Tommyjem Tubervilom, žele da Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti istraže izjave kompanije Prometheum u vezi sa kineskim investicijama.
  • Kompanija je postala predmet povećane pažnje nakon što je njen su-CEO svedočio pred Odborom za kuću prošlog meseca, tvrdeći da digitalne imovinske kompanije mogu poslovati u okviru postojećih zakona o hartijama od vrednosti.

Grupa republikanskih zakonodavaca želi da Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti istraže digitalnu imovinsku kompaniju Prometheum, čiji je su-CEO Aaron Kaplan svedočio pred Odborom za kuću kao demokratski svedok na saslušanju o zakonodavstvu vezanom za kriptovalute prošlog meseca.

Prometheum je nedavno dobio odobrenje od SEC-a kao alternativni trgovački sistem, a Kaplan je svedočio u junu da želi da izgradi platformu za trgovanje kriptovalutama koja posluje u okviru postojećih zakona o hartijama od vrednosti – poruka koja je u skladu sa pristupom SEC-a od kada je počeo da se bavi neovlašćenim hartijama od vrednosti u okviru ponuda inicijalnih kovanica 2017. Ovaj stav se suprotstavlja većem delu digitalne imovinske industrije, koja tvrdi da imovina zasnovana na blokčeinu ne bi trebala biti podložna istim pravilima investiranja kao druge kompanije. Kompanija je postala predmet povećane pažnje od Kaplanovog pojavljivanja. 

Sada nekoliko republikanaca u odboru, kao i jedan senator koji nije bio pozvan na saslušanje, žele da Ministarstvo pravde i SEC istraže kompaniju.

“Davanje lažnih izjava Kongresu je zločin. Podnošenje lažnih ili obmanjujućih izjava u SEC prijavama predstavlja prevaru hartijama od vrednosti”, pišu republikanci iz Predstavničkog doma i Senata.

Prometheumova veza sa Hashkeyem pod lupom

Tokom saslušanja prošlog meseca, republikanci su ispitivali Kaplana o poslovnim operacijama Prometheuma, uključujući kineske investicije. Sada žele istragu da utvrde da li je Prometheum netačno prikazao svoj odnos sa stranim investitorima u izjavama SEC-u i Kongresu.

Senator Tommy Tuberville, R-Ala., predvodio je pismo i izrazio zabrinutost zbog onoga što je rekao da je najveći spoljni investitor Prometheuma – kineska kompanija Shanghai Wanxiang Blockchain, Inc. i njena podružnica HashKey Digital Asset Group, Ltd., jedna od najvećih kripto kompanija u Aziji. Poslanici Blaine Luetkemeyer, R-Mo., Barry Loudermilk, R-Ga., Ralph Norman, R-S.C., Byron Donalds, R-Fla., i Mark Alford, R-Mo., takođe su potpisali pismo.

“Ovi odnosi su duboko zabrinjavajući za nas i za mnoge naše kolege u Kongresu”, rekli su zakonodavci u svom pismu u ponedeljak. Većina republikanaca u Predstavničkom domu koji su potpisali pismo su članovi Odbora za finansijske usluge, koji ima nadležnost nad SEC-om. Međutim, većina republikanaca u odboru nije potpisala pismo.

U izjavi putem e-pošte, Kaplan je rekao da Prometheum nije “pogrešno predstavio” odnos kompanije sa Wanxiangom i da nikada nije rekao da je njihova “zajednička razvojna” aktivnost sa Wanxiangom završena u decembru 2019. godine.

“Ustanovili smo početkom 2020. godine da zajednički razvoj tehnologije nije održiv i da bismo izbegli korporativne i pravne rizike, pokušali smo da stvorimo vrednost iz našeg odnosa”, rekao je Kaplan u izjavi koju je dostavio portparol. “U svom pisanom svedočenju, Prometheum jasno navodi da je zajednički razvoj sa Wanxiangom i njegovim podružnicama zvanično završen u oktobru 2021.” Tokom saslušanja, Kaplan je rekao da su svi serveri, kod, podaci i vlasnička tehnologija stvoreni od strane Prometheuma nezavisno od Wanxianga.

Kaplan je takođe odgovorio na pismo kojim se traži istraga. 

“Nastojanja Prometheuma da postigne usklađeni ekosistem digitalnih imovinskih hartija neće biti poremećena zbog stranačkih i neutemeljenih optužbi.”

Javna pažnja Tubervilla prema Prometheumu počela je pre Kaplanovog pojavljivanja u Predstavničkom domu. Pre saslušanja sredinom juna, Tuberville je izrazio zabrinutost zbog veza Prometheuma sa Kinom u pismu od 5. juna koje je poslao Finansijskoj industrijskoj regulatornoj agenciji, koja je odobrila Prometheum kao brokera sa posebnom namenom, i SEC-u.

Kaplan je rekao da su te zabrinutosti “neosnovane i bez osnova” u svom pripremljenom svedočenju pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma prošlog meseca. Hashkey je uložio u Prometheum 2018. godine, a Prometheum i Wanxiang su sklopili “ugovor o razvoju”, rekao je Kaplan, ali je dodao da je godinu dana kasnije postalo jasno da “zajednički razvoj nije održiv”. 

Potpisnici pisma republikanaca izražavaju sumnju u tu izjavu. 

“Ako je Prometheum počeo da razvija svoju vlastitu tehnološku platformu potpuno nezavisno od svojih partnera iz Kine, povezanih sa Komunističkom partijom, u decembru 2019. godine, kako je gospodin Kaplan pokušao da ubedi Kongres u svom svedočenju, zašto to nije bilo jasno navedeno u SEC prijavama Prometheuma”, rekli su zakonodavci. 

U svom zahtevu za istragu, kojem Ministarstvo pravde i SEC ne moraju da udovolje, zakonodavci traže “brzu pažnju na naše zabrinutosti”, ali ne daju rok za odgovor.

 

AŽURIRANJE: Saopštenje od strane Kaplana.