Sudija izdaje nalog o zabrani iznošenja mišljenja o Samu Bankman-Friedu dok tužioci traže zatvorsku kaznu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Federalni sudija je rekao da se naredba ne odnosi na “tvrdnje o nevinosti”.

Federalni sudija je izdao zabranu iznošenja mišljenja bivšem izvršnom direktoru FTX-a, Samu Bankmanu Friedu, koja ga ograničava da javno govori o svom slučaju medijima.

“Strane u ovom slučaju, njihovi advokati i njihovi agenti su zabranjeni da javno objavljuju ili raspravljaju sa bilo kojim javnim komunikacijskim medijima bilo šta o slučaju”, naredio je sudija Lewis Kaplan iz okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država u New Yorku naredio u sredu.

Kaplan je dodao da se naredba ne odnosi na “tvrdnje o nevinosti”.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je Bankman-Frieda prošle nedelje da je procurio privatni dnevnik bivše koleginice Caroline Ellison medijima. Ellison je vodila sestrinsku trgovačku kompaniju Alameda Research FTX-a i prošle godine se izjasnila krivom za više optužbi. 

Zastupnici za Bankman-Frieda su se složili da neće javno govoriti o slučaju, ali su rekli da bi se to trebalo primeniti na “sve strane i svedoke”, uključujući FTX, Alameda Research i trenutnog izvršnog direktora FTX-a Johna Raya, prema pismu podnetom u okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug New Yorka tokom vikenda

Traži se zatvorska kazna 

Tužiteljka Danielle Sassoon je rekla sudu u sredu da bi Bankman-Fried, koji je trenutno pod kućnim pritvorom, trebalo biti zadržan, dodajući da “nijedan set uslova za puštanje ne može garantovati sigurnost zajednice”, prema izveštaju Reutera

Sudija je obe strane dao rok do 3. avgusta da iznesu svoje stavove o tome da li bi Bankman-Fried trebalo biti zadržan ili ne. Njegovi zastupnici su rekli da bivši izvršni direktor FTX-a pokušava zaštititi svoj ugled komunicirajući s novinarima i dodali da bi bilo “gotovo nemoguće” pripremiti se za suđenje 2. oktobra ako bi Bankman-Fried bio zatvoren, izvestio je Reuters. 

Bankman-Friedu preti preko 100 godina zatvora ako bude osuđen na niz optužbi, uključujući prevaru, zbog tvrdnji da je on i drugi izvršni direktori FTX-a koristili milijarde sredstava klijenata za vlastite neuspele investicije. FTX je prošle godine podneo zahtev za bankrot.