Sudija razmatra zabranu iznošenja informacija dok advokati potvrđuju da je Bankman-Fried procurio dnevnik.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Ako bude odobreno od strane sudije, Bankman-Fried neće moći da razgovara sa medijima. 

Federalni sudija će uskoro odlučiti da li bivšem izvršnom direktoru FTX-a, Samu Bankman-Friedu, treba zabraniti javno izražavanje o svom slučaju nakon što ga je američko Ministarstvo pravde optužilo da je procurio privatni dnevnik bivšeg kolege medijima. 

U nalogu koji je podneo Državni tužilac za Južni okrug Njujorka u ponedeljak, strane ne bi smele da govore o slučaju, a Bankman-Fried ne bi mogao da navede druge, uključujući članove porodice, da iznose izjave u njegovo ime. 

“Strane u ovom slučaju, njihovi advokati i njihovi agenti su zabranjeni da javno objavljuju ili raspravljaju sa bilo kojim javnim komunikacijskim medijima bilo šta o slučaju što bi moglo da ometa pravično suđenje, uključujući izjave o identitetu, iskazu ili kredibilitetu potencijalnih svedoka, informacije koje nisu ocenjene kao dopuštene na suđenju i izjave koje imaju za cilj da utiču na javno mnjenje o opravdanosti ovog slučaja”, navodi se u predloženom nalogu. 

Zastupnik Bankman-Frieda se složio da osnivač FTX-a neće javno govoriti, ali je rekao da bi to trebalo da se odnosi na “sve strane i svedoke”, uključujući FTX, Alameda Research i trenutnog izvršnog direktora FTX-a, Johna Raya, prema pismu koje je podneto tokom vikenda u Okružnom sudu SAD za Južni okrug Njujorka. 

Važno je napomenuti da nalog ne bi zabranio Bankman-Friedu da tvrdi svoju nevinost. 

Nalog bi trebao da bude odobren od strane sudije Lewis Kaplana i biće razmatran na sudu u sredu. 

Dnevnik 

Predloženi nalog dolazi samo nekoliko dana nakon što je Ministarstvo pravde optužilo Bankman-Frieda da je procurio privatni dnevnik Caroline Ellison New York Timesu u očiglednom pokušaju da je diskredituje. Ellison je vodila sestrinsku trgovačku kompaniju Alameda Research FTX-a i prošle godine je priznala krivicu za više optužbi. 

Zastupnik Bankman-Frieda je rekao da “nije uradio ništa loše” u pismu koje je podneto 22. jula. 

“Novinar je kontaktirao gospodina Bankman-Frieda i pitao ga da li želi da odgovori na članak o gospođi Ellison koji je bio u pripremi mesecima, za koji novinar već ima druge izvore i koji je trebao da bude objavljen”, navodi se u pismu.

“Gospodin Bankman-Fried je razgovarao sa novinarom i podelio određene dokumente koje je dobio pre hapšenja, a koji nisu bili dostavljeni u otkrivanju, u nameri da iznese svoju stranu priče o temama koje su već bile izveštene u medijima”, nastavlja se.

Bankman-Fried se suočava sa preko 100 godina zatvora ako bude osuđen na niz optužbi, uključujući prevaru zbog tvrdnji da je on i drugi izvršni direktori FTX-a koristili milijarde dolara klijentske imovine za svoje neuspele investicije. FTX je podneo zahtev za bankrot krajem prošle godine.