Sui Foundation pokreće knjigu naloga za izgradnju DeFi alata

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Sui Fondacija je pokrenula DeepBook, novu knjigu naloga za izgradnju DeFi alata na blockchainu.

Sui Fondacija, organizacija koja razvija Sui blockchain, pokrenula je decentralizovanu knjigu naloga koja je nazvana “sve-u-jednom prodavnicom za trgovinu digitalnim sredstvima”.

Nazvana DeepBook, Sui Fondacija očekuje da će nova knjiga naloga pomoći programerima da “izgrade aplikacije koje bez problema razmenjuju tokene”.

Direktor Sui Fondacije Greg Siourounis veruje da DeepBook pruža osnovnu osnovu za izgradnju bilo kog DeFi alata koji je izgrađen na blockchainu. Mysten Labs i MovEX su pomogli u tehničkim aspektima DeepBook-a, navodi se u saopštenju organizacije.

“Kombinovanje jedinstvene sposobnosti Sui blockchaina za paralelizovane transakcije sa javnom knjigom naloga na lancu omogućilo je zajednici da stvori trgovački objekat koji je jedinstveno transparentan, skalabilan i upotrebljiv za svaki DeFi projekat na mreži”, rekao je Siourounis takođe u saopštenju.

Smanjenje zavisnosti

Ovaj rad može pomoći u smanjenju zavisnosti kripto trgovaca od centralizovanih berzi poput Binance-a ili Coinbase-a.

“Na osnovnom nivou, DeepBook omogućava mnoge prednosti koje nude tradicionalne centralizovane berze u Sui decentralizovanoj mreži”, navodi se u saopštenju.

“Centralizovane kripto berze deluju kao posrednici između kupaca i prodavaca … [i] takođe zadržavaju kontrolu nad privatnim ključevima korisničkih kripto novčanika”, nastavlja se. “Kao rezultat toga, u slučaju hakovanja ili gašenja, ovi korisnici mogu se suočiti sa gubitkom celokupnog kapitala.”

Sui je stvoren od strane Mysten Labs-a, koji je osnovao i CEO Evan Cheng, bivši šef istraživanja i razvoja u Meta-ovom kripto novčaniku Novi Financial, kako bi konkurisao blockchainima poput Ethereum-a i Solana-e. Vrednost Mysten Labs-a premašila je 2 milijarde dolara prošle godine nakon Serije B finansiranja u iznosu od 300 miliona dolara.