Terraform Labs želi da izda sudski nalog za informacije od FTX-a kako bi pomogao u svojoj odbrani pred SEC-om.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Advokati koji zastupaju Terraform tvrde da je “koordinirani napad na kratko” doveo do pada stabilne kovanice i da su ti prodavci verovatno koristili FTX da bi delimično izveli taj napad, u dokumentu suda podnetom u sredu.

Terraform Labs traži od suda da mu dozvoli da izda sudski nalog za određene informacije o računima, novčanicima i sredstvima sa bankrotirane berze FTX kako bi se branio u slučaju koji je pokrenula Komisija za hartije od vrednosti i berze. 

SEC je u februaru podigao optužnicu protiv Terraforma i njegovog bivšeg izvršnog direktora Do Kwona zbog navodnog obmanjivanja investitora u vezi sa svojom algoritamskom stabilnom kovanicom TerraUSD, koja je dramatično kolabirala prošle godine, uništavajući pritom milijarde. 

Advokati koji zastupaju Terraform tvrde da je “koordinirani napad na kratko” doveo do pada stabilne kovanice i da su ti prodavci verovatno koristili FTX da bi delimično izveli taj napad, u podnesku podnetom u sredu u američkom sudu za bankrotstvo za okrug Delaver koji se odnosi na FTX. 

“Ovi zapisi su ključni za odbranu TFL-a u SEC postupku – na primer, za stručnjake TFL-a da izvrše ključnu analizu blokčejna trgovanja i tržišne aktivnosti prodavaca na kratko kako bi se suprotstavili tvrdnjama SEC-a, između ostalog”, rekli su advokati.

Problemi u Terra-i

SEC je rekao da su kompanija i Kwon obmanjivali investitore o tome koliko je stabilna stabilna kovanica zaista bila. Algoritamske stabilne kovanice, poput TerraUSD, koriste tržišne podsticaje putem algoritama da bi održale stabilnu cenu. Terra je bila povezana sa Lunom, upravljačkim tokenom, da bi održala stabilne cene. 

SEC je takođe rekao da su Terraform i Kwon obmanjivali investitore kada se stabilna kovanica ranije odvojila u maju 2021. i rekli su da je obnovljena algoritmom. Umesto toga, firma se oslonila na Jump Trading da podrži stabilnu kovanicu i obnovi njenu vrednost. 

U podnesku podnetom ove nedelje, Terraform je rekao da Jump “nije bio uzrok obnove veze u 2021.” 

Bivši izvršni direktor Terraforma takođe se suočava sa pravnim problemima. Kwon je prošlog meseca proglašen krivim od strane suda u Crnoj Gori zbog korišćenja lažnog kostarikanskog pasoša u pokušaju da napusti zemlju u martu i osuđen na četiri meseca zatvora. 

Rasprava o podnesku zakazana je za 10 sati ujutru 2. avgusta.