Bitcoin je sada manje volatilan od Nasdaq-a, S&P 500 i zlata

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Trenutna niža volatilnost bitkoina u odnosu na Nasdaq, S&P 500 i zlato ukazuje da je moguća erupcija promena cena, prema istraživanju K33.

Bitkoin je pokazao retku stabilnost, sa 5-dnevnim nivoom volatilnosti ispod onog kod glavnih tradicionalnih sredstava kao što su Nasdaq, S&P 500 i zlato, prema istraživačkoj firmi za kriptovalute K33 (ranije poznatoj kao Arcane Research).

U međuvremenu, 30-dnevna volatilnost bitkoina trenutno je blizu petogodišnjeg minimuma – na nivou koji je doživljen samo osam dana od januara 2019. godine, navodi K33 u izveštaju objavljenom danas. Međutim, kada volatilnost bitkoina postane manje intenzivna, istorijski je sledi period visoke volatilnosti, kaže firma. Ovo ukazuje da bi trenutni period niske volatilnosti uskoro mogao da se završi i da bismo mogli videti značajnije promene cena u budućnosti.

“Moja kratkoročna teza je da je pritisak na volatilnost tržišta blizu vrhunca i da je erupcija blizu”, rekao je Vetle Lunde, stariji analitičar u K33, u izveštaju. “Teško je proceniti kada pritisak postaje prejak.”

Neki poznati katalizatori mogu “pokrenuti volatilnu bombu”, rekao je, “ali često, čisto strukturalni pritisci obično su snaga koja pomera iglu.”

Katalizatori volatilnosti bitkoina

Nekoliko predstojećih događaja ili poznatih katalizatora, uključujući odgovore američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) u vezi sa prijavama za bitkoin berzanske fondove (ETF) od strane Ark 21Shares, BlackRock i drugih, mogu dovesti do volatilnosti bitkoina, prema Lundeu, u narednim nedeljama i mesecima.

“Očekujem odlaganje svih aktivnih prijava, barem dok se ne donese konačna odluka u tekućem Grayscale vs. SEC sudski spor“, rekao je Lunde. “Stoga očekujem da će uticaj volatilnosti ovih događaja biti manje snažan na tržište. Ipak, favorizujem značajan izloženost BTC-u i agresivnije akumuliranje tokom leta u slučaju ranijeg nego što se očekuje presude.”

Nepoznati katalizatori koji mogu povećati volatilnost bitkoina uključuju problematičnu decentralizovanu berzu Curve Finance koja se suočava sa rizikom likvidacije. “Ove likvidacije mogu imati dramatične negativne efekte na tržište, povećavajući volatilnost”, rekao je Lunde. “Ovi događaji je teško predvideti unapred. Slično tome, presuda u slučaju Grayscale vs. SEC može se desiti bilo kada u narednim mesecima, što predstavlja dodatni potencijalni katalizator volatilnosti za tržište.”

Ukupno gledano, Lunde ostaje optimističan u vezi sa kriptovalutama za 2024. godinu, pre i posle bitkoin halvinga, zajedno sa razvojem ETF-a i smanjenim makro ograničenjima.


Izvor: The Block