Tužioci odbacuju optužbu protiv Bankman-Frieda za finansiranje kampanje zbog sporazuma.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Tužioci neće pokrenuti suđenje zbog optužbi za finansiranje kampanje protiv Sema Bankman-Frieda. 
  • Međutim, i dalje planiraju nastaviti sa većinom optužbi protiv bivšeg šefa FTX-a, uprkos pokušajima njegovih advokata da ih odbace zbog tehničkih detalja. 

Tužioci su povukli krivične optužbe za finansiranje kampanje protiv vlasnika FTX-a Sema Bankman-Frieda, zbog komplikacija u vezi sa izručenjem između SAD-a i Bahama.

Prema podacima iz sudske dokumentacije koju je u sredu podneo američki tužilac za južni okrug Njujorka Damian Williams, vlada Bahama je obavestila SAD da nema nameru da izruči Bankman-Frieda zbog optužbe za zaveru za nezakonito finansiranje kampanje, optužbe koju su izneli američki tužioci.

Ova optužba nije bila uključena kada su američke vlasti obavestile bahamske vlasti o svojoj nameri da pokrenu krivični postupak protiv Bankman-Frieda kako bi olakšale njegovo hapšenje krajem prošle godine, ali je kasnije uključena u optužnice protiv suosnivača i bivšeg izvršnog direktora FTX-a. Bahamska vlada je u sredu saopštila američkim vlastima da nema nameru da izruči Bankman-Frieda zbog optužbe za finansiranje kampanje, efektivno obaveštavajući tužioce da bi nastavak postupka po toj tački optužnice bio kršenje izručenog sporazuma između ove dve zemlje. Prema odredbama sporazuma, američke vlasti su obavezne da unapred komuniciraju o tome šta nameravaju da optuže.

“U skladu sa svojim obavezama prema Bahamima, vlada nema nameru da pokrene suđenje po tački optužnice za finansiranje kampanje”, napisao je Vilijams federalnom sudiji koji predsedava krivičnim postupkom protiv Bankman-Frieda.

Advokati Bankman-Frieda su prethodno zatražili odbacivanje većine optužbi protiv njega, uključujući optužbu za finansiranje kampanje, zbog tehničkih detalja. Sudija Luis Kaplan, iz okružnog suda SAD-a za južni okrug Njujorka, odbio je to, ali je zatražio od tužilaca da provere da li vlada Bahama pristaje na optužbu za finansiranje kampanje u skladu sa odredbama izručenog sporazuma sa SAD-om.

Tužioci nastavljaju sa većinom optužbi

Tužioci i dalje planiraju nastaviti sa većinom optužbi protiv Bankman-Frieda, uglavnom vezanih za navodnu prevaru unutar FTX-a i ostatka propalog kripto carstva bivšeg milijardera. Ako bude proglašen krivim za sve preostale optužbe, suosnivač FTX-a i Alameda Researcha se i dalje suočava sa mogućim desetinama godina zatvora.

Bankman-Fried je bio jedan od najproduktivnijih političkih donatora u SAD-u tokom izbornih ciklusa 2020. i 2022. godine.

Ranije u sredu je Kaplan izdao privremenu zabranu iznošenja informacija Bankman-Friedu i njegovim advokatima, zabranjujući im da razgovaraju o slučaju sa medijima do odluke početkom avgusta o tome da li će optuženi kripto mogul provesti ostatak vremena do oktobarskog krivičnog suđenja u zatvoru zbog mogućih kršenja uslova kaucije.