Zakon o temeljnoj reformi kripto tržišta napreduje nakon prvog odbora.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Demokrate Odbora za finansijske usluge Doma predstavnika uglavnom su se suprotstavile zakonu koji bi regulatorima naložio da pruže jasan put za digitalnu imovinu da pređe iz vrednosnog papira u robu, među ostalim značajnim promenama u nadzoru kripto tržišta u SAD-u.
  • Opozicija komplikuje šanse da zakon postane zakon, iako su se više članova demokratskog odbora suprotstavili svom stranačkom starijem članu kako bi podržali zakon.

Stariji članovi Doma predstavnika su sugerisali da bi sporazum o stvaranju sveobuhvatnog okvira u SAD-u za stabilne kriptovalute mogao biti blizu.

A kasno u sredu, Odbor za finansijske usluge Doma predstavnika je jednoglasno usvojio zakonodavstvo kojim se značajno menja regulatorni pristup SAD-u prema kripto tržištima, glasovima 35-15. Zakon je naišao na snažan otpor nekoliko starijih demokrata u odboru, ali su se republikanci pridružili šestorici demokrata koji su izvestili zakon na povoljan način, što je proceduralni korak pre razmatranja u Domu predstavnika.

Odbor za poljoprivredu Doma predstavnika, koji takođe ima nadležnost nad predlogom, će održati sličnu raspravu i proces amandmana o delovima zakonodavstva u četvrtak. Odbor za finansijske usluge će takođe raspravljati o zakonodavstvu o stabilnim kriptovalutama, za koje ima isključivu nadležnost, takođe u četvrtak.

Demokrate koje su podržale zakon uspešno su izvršile manje izmene u procesu odbora, dok su amandmani koje su ponudili protivnici osnovnog zakona bili odbačeni.

‘Dobronamernost’ prema stabilnim kriptovalutama, demokrate ‘razočarane’ strukturom tržišta

Uprkos molbama tokom poslednjih nekoliko meseci od strane republikanaca u Domu predstavnika, većina demokrata u odboru smatra argumente za zakon o tržištima nepersuazivnim.

“Razočaran sam što su republikanci doneli odluku da nastave sa masovnim zakonom o strukturi tržišta kako bi prepravili zakone o zaštiti investitora naše nacije”, rekao je predstavnik Maxine Waters, najviši demokrata u Odboru za finansijske usluge Doma predstavnika koji je raspravljao o zakonu u sredu.

Waters i predsedavajući Odbora za finansijske usluge Doma predstavnika Patrick McHenry, R-N.C., bili su optimistični da će trenutni pregovori u poslednjem trenutku moći da donesu više saglasnosti o zakonodavstvu o stabilnim kriptovalutama zajedno sa zakonom o tržištima, koji će biti predmet sličnog glasanja u odboru u četvrtak.

“Postoji dobra volja i mnogo napornog rada republikanskog osoblja Odbora za finansijske usluge i demokratskog osoblja Odbora za finansijske usluge, u saradnji sa razgovorima u Ministarstvu finansija”, rekao je McHenry.

Demokratska opozicija komplikuje put zakona o tržištima da postane zakon u ovom Kongresu, s obzirom da demokrate tesno kontrolišu Senat. Predsednik Joe Biden manje je verovatan da će potpisati zakon ako ga većina članova njegove stranke odbije.

Waters je posebno istakla da bi predsednik SEC-a Gary Gensler trebao imati više uticaja na zakonodavstvo, s obzirom na njegovu trenutnu ulogu i prethodnu poziciju predsednika Komisije za trgovanje robama i berzama. Ona želi da osoblje SEC-a pruži više tehničkih informacija o složenom zakonu.

Članovi republikanske stranke i osoblje odbora kažu da su takođe želeli više “produktivnog angažmana” od Genslera, ali nisu dobili potpuni odgovor kada su zatražili tehničku pomoć pre nekoliko nedelja.

Više demokrata je takođe spomenulo Sema Bankmana-Frieda, njegovu prošlogodišnju inicijativu za prebacivanje više regulative kriptovaluta na CFTC, i propast FTX-a u suprotstavljanju zakonu.

Razlike u mišljenju demokrata

Međutim, šest demokrata se suprotstavilo Waters i podržalo zakon, a republikanci i pristalice zakona će pokušati da povećaju taj broj tokom sutrašnjeg zasedanja Odbora za poljoprivredu i verovatnog glasanja na plenarnoj sednici kako bi stekli zamah za zakon u Senatu, gde demokratska većina i nekoliko otvorenih skeptika prema kriptovalutama čekaju.

“Uveren sam da ovaj zakon, iako nije savršen, poboljšava status quo”, rekao je predstavnik Jim Himes, D-Conn. Himes je naveo nedostatak jasnoće u vezi sa tim da li regulatori imaju dosledan stav o etheru, drugoj najvećoj kriptovaluti po tržišnoj kapitalizaciji, i nedavnu podeljenu odluku Komisije za hartije od vrednosti i berze u slučaju protiv Ripple-a zbog XRP-a kao razlog za zakon. “Ja sam duboki skeptik ove industrije, ali zaslužujemo bolje od statusa quo”, nastavio je Himes.  

Himes je dodao da je predsedavajući Odbora za finansijske usluge Doma predstavnika Patrick McHenry, R-N.C., prihvatio svaku promenu zakona koju je tražio ovaj demokrata iz Connecticut-a.

U poslednjem trenutku, kako bi dobili više demokratskih glasova za zakon o tržištima kriptovaluta, republikanci su dodali 120 miliona dolara finansiranja Komisiji za trgovanje robama i berzama za dodatne resurse za nadzor spot tržišta digitalne imovine, poput bitkoina, koja bi spadala pod nadležnost regulatora robe ako bi zakon postao zakon, iako su demokrate prigovorile na to da se finansiranje iz zakona preusmerava sa SEC-a kako bi se održao deficitno neutralan zakon, što je neke demokrate odbile.

U razgovoru sa Himesom, McHenry je neformalno ponudio da poveća nivo finansiranja na 150 miliona dolara tokom tri godine, iako ta promena nije formalno izvršena u raspravi odbora. U te