Veštačka inteligencija će revolucionisati DAO-e, kaže bivši izvršni direktor BitMEX-a, Arthur Hejz.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Arthur Hejz je rekao da će AI DAO-ovi revolucionirati način na koji su organizirane i financirane ekonomske entitete – zaobilazeći potrebu za državnom provedbom i pravnim posrednicima.
  • On vjeruje da će korištenje pametnih ugovora na javnim blockchainovima, poput Ethereuma, omogućiti AI DAO-ovima da djeluju autonomno i oslobode se tradicionalnih struktura tvrtke.

Maelstrom CIO i bivši izvršni direktor BitMEX-a Arthur Hejz je rekao da će AI DAO-ovi revolucionirati način na koji su organizirane i financirane ekonomske entitete – oslobađajući se tradicionalnih struktura tvrtke. 

Te tradicionalne strukture nisu pogodne za AI vođene ekonomske entitete, s obzirom na njihovu ovisnost o ljudskoj radnoj etici i državno nametnutim ugovorima kako bi generirali produktivnost i bogatstvo, tvrdi Hejz u svom najnovijem blog postu.

Državno nametnuti ugovori postaju beskorisni kada se primjenjuju na AI-je s bez fizičkog tijela i ne mogu biti kažnjeni ili prisiljeni bez uništavanja interneta i svih računalnih infrastruktura – što znači da AI DAO nema razloga slijediti državne pravne norme, rekao je Hejz. Umjesto odabira jurisdikcije, AI DAO-ovi će koristiti pametne ugovore implementirane na javnim blockchainovima, poput Ethereuma, kako bi DAO mogao pružati usluge uz naknadu – omogućavajući tim DAO-ovima da sami upravljaju i provode svoja pravila.

Za razliku od tradicionalnih tvrtki, AI DAO-ovi ne bi trebali ovisiti o ljudskim posrednicima i biti podložni državnoj kontroli, pri čemu blockchain služi kao konačni izvršitelj – osiguravajući usklađenost s ugovorima i transparentnost poslovanja, rekao je Hejz.

Hejz je predvidio da će DAO tržišta kapitala postati prva zaista globalna tržišta, omogućavajući svakome s internetskom vezom da trguje tokenima izdanim od strane AI DAO-ova. Decentralizirane burze postale bi mjesto izbora za prikupljanje kapitala i trgovinu tokenima umjesto tradicionalnih centraliziranih burzi, dodao je. “DEX je prirodno pogodan za podršku trgovanju bilo kojeg tipa dionica, dugova, korisnosti, sudjelovanja itd. tokena izdanog od strane AI vođenog DAO-a”, rekao je Hejz, i “vjerojatno će postati prirodni monopol”, dominirajući trgovanjem različitim tokenima izdanim od strane DAO-a.

Dodao je da će investitori također imati pristup financijskom poslovanju DAO-ova u stvarnom vremenu, eliminirajući potrebu za revizorima i posrednicima trećih strana.

Bilion-dolarno AI vođeno gospodarstvo

Hejz vjeruje da će buduće AI vođeno gospodarstvo narasti u tržište vrijedno bilijune dolara u sljedećem desetljeću. Kako se pojavljuju AI DAO-ovi, potražnja za blockchainovima, poput Ethereuma, će eksplodirati, što će dovesti do porasta cijene njihovih domaćih tokena. “Transakcije Ethereuma će eksponencijalno rasti kako se DAO-ovi šire. Kao rezultat toga, cijena ETH-a bi trebala naglo porasti u očekivanju ako se ova hipoteza o AI DAO-u široko prihvati”, rekao je Hejz.

“Kada je u pitanju potreba za stvarnom korisnošću na Layer-1, ja sam malo ETH maksimalist”, dodao je. “Iako bi investitori mogli zaraditi novac trgujući najnovijim hvaljenim Ethereum klonovima, nijedan od njih nikada neće nadmašiti Ethereum u pogledu usvajanja i korisnosti.”

Sumirajući kako namjerava profitirati od svoje hipoteze, “Ethereum jig jig boom”, rekao je Hejz.

U srijedu je The Block izvijestio da je obiteljski ured Hejza, Maelstrom, sudjelovao u Pre-A financiranju za Aethir, decentraliziranu cloud mrežu za igre i AI, na vrijednosti od 150 milijuna dolara.

Ranije ovog mjeseca je Hejz rekao da će bitcoin biti valuta umjetne inteligencije, s njegovim digitalnim, neocjenjivim i rijetkim svojstvima koja su idealna za AI vođenu budućnost.