Worldcoin-a želi da decentralizuje proizvodnju uređaja za skeniranje irisa

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Proizvodnja i rad Worldcoin-a može postati decentralizovana kroz strukturu sa ugađenim podsticajima sličnu Bitkoin rudarstvu, tvrdi njegov suosnivač.
  • Stručnjaci za bezbednost podataka tvrde da decentralizacija i otvoreno dizajniranje uređaja može dovesti do umnožavanja lažnih uređaja koji kradu podatke.

Proizvodnja i rad iris-skenirajućih uređaja Worldcoin-a može postati decentralizovana i organizovana u stukturu sa podsticajima, na način sličan kao Bitkoin rudarstvo, tvrdi njegov suosnivač. Međutim, stručnjaci vide potencijalne rizike u prelaženju proizvodnje na treće strane.

U epizodi podkasta The Scoop, Aleks Blania, suosnivač Worldcoin i izvršni direktor njegovog vodećeg razvijača Tools for Humanity (TfH), opisao je kako će novi podsticaji za proizvođače uređaja biti uključeni u tokenomiku Worldcoin-a.

Međutim, decentralizacija proizvodnje tih uređaja, sa otvorenim izvornim kodom dizajna, može dovesti do umnožavanja nelegitimnih uređaja koji kradu biometrijske podatke bez odgovarajuće zaštite, rekao je stručnjak za bezbednost The Block-u.

Decentralizovana proizvodnja i rad

Pošto su neki detalji dizajna koje je TfH kreirao objavljeni ranije ove godine, nezavisni entiteti teoretski mogu izgraditi svoje verzije kontroverznih uređaja i koristiti ih za prijavu na projekat.

“Ovo bi bilo slično Bitkoin rudarima koji rudare da bi obezbedili mrežu, gde će proizvođači uređaja Worldcoin takođe zaraditi Worldcoin sa svakim uređajem koju proizvedu i koriste”, rekao je Blanija na podkastu.

Dodao je da će decentralizacija proizvodnje i rada sfera biti značajan fokus projekta u narednoj godini. U izradi uređaja mogu biti uključeni različiti proizvođači, od malih kompanija do tehnoloških giganata, dodao je.

“Kako radimo na decentralizaciji, postepeno otvaramo izvorni kod uređaja. Kasnije planiramo da decentralizujemo sve što se njih tiče, omogućavajući drugima da razvijaju, proizvode i koriste slične uređaje za izdavanje akreditacija za dokazivanje postojanosti osobe na način koji čuva privatnost”, izjavio je Worldcoin u prethodnom GitHub postu.

Teškoće u dizajniranju sfera

Sfera koju je TfH kreirao ima neobičnu prikazu. Blania je rekao u podkastu da je Worldcoin, u svojim ranim danima, “zaposlio ovog ludog dizajnera koji je radio za Kanjea [Vesta]” – i da je on došao na ideju dizajna sfera.

Dizajniranje uređaja bilo je komplikovano, rekao je Blanija, jer su morali da rade u “neprijatnim” situacijama i nije postojao projekat za stvaranje takvog uređaja. Međutim, Worldcoin sada ima postavljene proizvodne linije i sa nekoliko meseci upozorenja mogao bi “proizvesti praktično neograničen broj uređaja”, rekao je.

U martu, Worldcoin je potpisao ugovor sa floridskim proizvođačem Jabil da poveća proizvodnju uređaja.

Token Worldcoin-a je pokrenut u ponedeljak 24. jula, i porastao je 88% do svoje najviše vrednosti od 3,30 dolara na dan pokretanja. Međutim, od tada je padnuo preko 30% na 2,20 dolara, prema CoinGecko. Kompanija trenutno proširuje operacije skeniranja oka u 20 zemalja.

Nelegitimni uređaji

Metod registracije iris-skeniranja Worldcoin-a već izaziva brige o potencijalnim krađama biometrijskih podataka među stručnjacima za bezbednost – koji su se fokusirali na potencijalne rizike koje predstavljaju lažne uređaje.

Glavni bezbednosni službenik i suosnivač Halborn Stiven Valbroel rekao je da se lažne uređaje mogu projektovati tako da prenose nešifrovane podatke u ruke sajber kriminalaca.

“Pošto je otvorenog koda, ljudi bi mogli greškom koristiti ono što misle da su prave.”

Belgrade Crypto se iskreno nada da ovakav i slični projekti neće uspeti i da će potencijalni korisnici prepoznati apsurdnost i opasnost koju oni nose. Čitajte malo o privatnosti i bezbednosti u virtuelnom okruženju.


Izvor: The Block